Handen wassen op het werk: belangrijker dan ooit!

Bescherm jezelf en je collega's

1030
handen onder kraan

Op kantoor raak je veel dingen aan, waaronder bijvoorbeeld je muis en toetsenbord, handen van klanten, machines, het knopje in de lift of spullen in de keuken. Voordat je het weet breng je bacteriën en virussen over via de handen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in Nederland kennen we inmiddels het belang van handen wassen. In dit artikel zetten we een aantal cijfers en feiten over handen wassen voor je op een rij en geven we je een checklist voor het verhogen van de hygiëne op kantoor.

Het belang van handen wassen wordt onderschat

Niet iedereen hecht evenveel waarde aan handen wassen. Volgens sommigen verhoogt het zelfs je weerstand als je (als kind) niet vaak je handen wast. Feit blijft dat ziektekiemen al snel aan je handen blijven kleven. Deze kunnen een infectie veroorzaken, met als mogelijk gevolg verkoudheid, griep en andere ongewenste ziekten.

Een aantal interessante feiten en cijfers (Publicatie CWS):

  • Na een toiletbezoek zitten er zo’n 200 miljoen bacteriën op je handen. Raak je hiermee je mond, neus of ogen aan, dan kunnen ze via slijmvliezen het lichaam binnenkomen en een infectie veroorzaken.
  • Bacteriën kunnen tot 48 uur overleven op een oppervlakte.
  • 80% van besmettingen tussen mensen ontstaan door contact via de handen.
  • Een besmette hand kan ziektekiemen op circa veertien andere mensen overdragen.

Verspreiding van het Coronavirus

Nu het Coronavirus op de loer ligt, adviseert het kabinet om nóg meer maatregelen te nemen om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Zo wordt er geadviseerd om geen handen meer te schudden en vaker je handen te wassen. Draag je het virus namelijk over met je handen, dan wordt de kans om iemand te besmetten aanzienlijk verhoogd.

Veel werknemers werken vanuit thuis, maar er zijn ook tal van bedrijven waarbij thuiswerken niet mogelijk is. Zorg als werkgever altijd voor voldoende zeep op het werk.

wasbaak met kraan en zeep

Tips: Wat kun je als bedrijf doen?

Om verspreiding van ziektekiemen (zowel Coronavirus als andere ziektekiemen) tegen te gaan, kun je hygiëne op de volgende manieren stimuleren:

  • Zorg dus voor voldoende zeep op het werk.
  • Gebruik om de handen af te drogen bij voorkeur papieren wegwerpdoekjes. Een handdoek wordt door meer personen aangeraakt en een warme heater stimuleert ziektekiemen.
  • Vraag je medewerkers om vaker hun handen te wassen (minimaal twintig seconden per keer). Stimuleer dit en breng ze op de hoogte van het belang. Dit na ieder toiletbezoek, hoesten of niezen, het snuiten van de neus of het bereiden van eten.

Handige checklist voor kantoorhygiëne

Snel en gemakkelijk al je hygiënische producten inslaan? Gebruik onze handige checklist!

Vorig artikelWat is goedkoper? Freelancer of iemand in loondienst aannemen?
Volgend artikelIn 4 stappen naar je eigen website of webshop