Een snellere coronatest en -uitslag voor je medewerkers?

Waar let je op bij een commerciële corona sneltest?

1146
vrouw met mondkapje

In de huidige tijd van corona werken velen van ons thuis. Toch is dat lang niet voor alle beroepen mogelijk. Wanneer jij of een medewerker ziek bent, dan ben je snel al een paar dagen onder zeil. Een commerciële corona sneltest kan uitkomst bieden, maar hoe betrouwbaar zijn deze?

Snelle procedure soms gewenst of noodzaak

Ten eerste moet de test aangevraagd worden bij de overheid voor een reguliere test, wat doorgaans niet nog dezelfde dag kan en daarna wacht je nog maximaal 2 dagen op de uitslag. Al met al ben je een medewerker zo snel bijna een week kwijt. Bovendien is het bij sommige beroepsgroepen simpelweg niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden van collega’s of klanten/cliënten, denk bijvoorbeeld aan medewerkers in de zorg, professionele sporters of in de bouw. Het is dan verstandig als je jezelf en je medewerkers vaker kunt laten testen, maar de officiële coronatest van de overheid is hierbij door de wachttijden eigenlijk geen optie.

Commerciële coronatesten bieden vaak uitkomst, ook voor de overheid. Zij zijn doorgaans vaak open en hebben bovendien überhaupt minder mensen die daar getest worden, waardoor ze sneller een uitslag kunnen geven. Bovendien zorgen deze testen ervoor dat de wachttijden voor de reguliere testen omlaaggaan en het testbereik vergroot wordt. Bovendien zijn mensen sneller geneigd zich te laten testen als ze weten dat ze snel de uitslag hebben.

Erkend door RIVM & GGD

Uiteraard is het belangrijk dat de test op COVID-19 betrouwbaar is. Het RIVM en het GGD hebben daarom bepaalde commerciële teststraat als zodanig erkend, omdat de resultaten betrouwbaar genoeg zijn. Bovendien moeten erkende teststraten hun (positieve) testresultaten communiceren aan de GGD. Let er dus goed op dat je kiest voor een erkende corona testlocatie als je hiernaar op zoek gaat, voor een zo betrouwbaar mogelijk testresultaat.

Een voorbeeld van een van deze erkende testlocaties voor corona sneltesten is CovidTestNederland.nl. Deze testen zijn goedgekeurd door het RIVM en de GGD en worden afgenomen onder de medische supervisie van dokter Henk Franke. Bij CovidTestNederland.nl kun je eigenlijk altijd dezelfde of de volgende dag al terecht op een van de 16 testlocaties in Nederland, die zeven dagen per week open zijn. Een corona sneltest hier aanvragen kost €65 per test en de uitslag is binnen 15 minuten binnen.

Je vindt een teststraat van CovidTestNederland.nl in:

 • Apeldoorn
 • Assen
 • Duiven
 • Dordrecht
 • Enschede
 • Hengelo
 • Oosterhout (NB)
 • Oostzaan
 • Rotterdam Botlek
 • Rotterdam Zuidplein
 • Vianen
 • Waalwijk
 • Zwolle
 • en binnenkort ook in Akerslot, Leiderdorp en Tilburg.

Sneltest mogelijk minder betrouwbaar

De Rijksoverheid doet momenteel nog onderzoek naar de betrouwbaarheid van COVID-19 sneltesten, waar nog onduidelijkheid over bestaat. De PCR-test wordt nog steeds gezien als de meest nauwkeurige manier van testen, maar duurt dus langer. Hierdoor kan het zijn dat er alsnog een reguliere coronatest (PCR-test) nodig is na afname van een sneltest als het resultaat niet eenduidig is. Houd er dus rekening mee dat dit het geval kan zijn. In elk geval wordt er aangeraden om te kiezen voor een reguliere coronatest wanneer een sneltest niet noodzakelijk is.

Houd je hoe dan ook aan de richtlijnen van het RIVM en en blijf minimaal tien dagen in quarantaine bij een positieve test totdat je minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Check bovendien de website van het RIVM voor de richtlijnen bij contactonderzoek.

Vorig artikelWaarom is goede hosting voor een onderneming belangrijk?
Volgend artikelBedrijfswagen leasen? Tips voor het vinden van de beste deal!