5 weken aanvullend geboorteverlof voor partners, hoe werkt dat?

1103
vader en kind

Sinds 1 juli is er een nieuwe regeling ingegaan voor het geboorteverlof voor partners. Hierdoor krijgen jonge vaders of moeders waarvan de vrouw of vriendin bevallen is meer vrije dagen. Dit is geldig in het eerste half jaar sinds de geboorte van het kind als zij in dienst zijn bij een bedrijf, maar hoe werkt dat eigenlijk?

1 week + 5 aanvullende weken

Wanneer je vrouw of vriendin bevalt kreeg je als partner sinds 1 januari 2019 al één week verlof, waar dit voorheen slechts twee dagen was. Concreet betekent dit dat het aantal uren dat je normaal gesproken in één werkweek werkt, volledig vergoed worden door de werkgever. Werk je fulltime, dan krijg je 40 (of 36) uur volledig vergoed en werk je twee dagen in de week, dan krijg je die twee dagen vergoed.

Is je kind echter geboren na 1 juli 2020? Dan geldt er nu een aanvullende regeling, waardoor je nog vijf weken extra vrij op kunt nemen. Dit wordt het aanvullend geboorteverlof voor partners genoemd. Het heeft zelfs een eigen wet, namelijk de WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof).

Gedurende die vijf werkwerken krijg je echter niet je volledige salaris van je werkgever, maar slechts 70%. Wel tot een maximumdagloon van €222,78. Als werkgever krijg je dit vervolgens vergoed door het UWV.

Bovendien dien je, als je de vijf weken op wilt nemen, deze op te maken binnen de eerste zes maanden na de geboorte van je kind. Je hoeft ze dus ook niet direct op te nemen. Daarnaast gelden er nog een aantal andere, logische, voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze regeling. Die vind je hier.

Persoonlijke ervaring

Het krijgen van een baby is misschien wel de grootste verandering in je leven die je ooit mee gaat maken. Ja, de dagen en nachten kunnen erg vermoeiend zijn, maar je krijgt er zoveel moois voor terug. Ik kan het weten, op 11 juli beviel mijn vriendin namelijk van ons eerste kindje, een zoontje genaamd Charlie. De bevalling ging erg voorspoedig, de nasleep iets minder. Naast mijn eigen bedrijfje ben ik ook nog steeds werkzaam voor een werkgever en had dus recht op geboorteverlof.

De oorspronkelijke twee verlofdagen die ik voorheen zou krijgen als nieuwe vader zouden in ons geval bij niet genoeg zijn geweest. Die eerste week had ik echt wel nodig. Vervolgens heb ik er nog drie weken vakantie aan vastgeplakt. In 2020, ten tijde van corona, kon ik toch niet veel anders met deze uren. Het extra geboorteverlof heb ik wel opgenomen, maar niet direct. Ik heb ervoor gekozen iedere maandag vrij te zijn, plus nog wat dagen tijdens de kerstperiode. Hierdoor hoeven wij in het eerste halfjaar dus geen oppas te regelen voor ons zoontje. Ook niet als mijn vriendin straks weer moet werken op maandagen.

Ook dit is dus mogelijk met het extra geboorteverlof. Het maakt dus niet uit wanneer je deze dagen opneemt, als het maar binnen zes maanden is. Binnen het HR-systeem geef ik simpelweg aan wanneer ik hoeveel van dit verlof (als bijzonder verlof) op wil nemen. Dit aantal uren wordt aan het eind van de maand berekend, waarna er over deze uren slechts 70% in plaats van de volle mep wordt betaald door mijn werkgever. Dit staat vervolgens netjes aangegeven op mijn loonstrookje.

Voorbereiden op de geboorte

Een kind krijgen is ontzettend spannend, zeker als het de eerste keer is. Ik had in ieder geval geen idee wat ik precies moest verwachten en wat we allemaal in huis moesten halen. Mijn vriendin had zich daarom aangemeld om de gratis Zwangerbox van Ouders van Nu te ontvangen. Zoals gezegd vraag je deze dus helemaal gratis aan. Hierna ontvang je een doos vol nuttige informatie in de vorm van folders, informatie over de 22-weken prik en tijdschriften van Ouders van Nu zelf. Ook krijg je meteen wat handige cadeautjes, zoals billendoekjes, een speentje, een washandje en nog wat andere handige spulletjes. Zo kun je je in je vrije tijd inlezen in wat je allemaal kunt verwachten. Ook lees je de ervaringen van anderen, plus je hebt meteen een aantal noodzakelijke dingetjes in huis. Ook als aanstaande vader was deze Zwangerbox voor moeders erg handig!


Zwangerbox Ouders van Nu

Ook voor ná de bevalling

Wanneer je de Zwangerbox aan hebt gevraagd, krijg je na de uitgerekende datum nóg een doos met handige spulletjes van Ouders van Nu. In deze babybox vind je wederom wat flyers en kortingen en een Ouders van Nu tijdschrift. Daarnaast ook een tandenborsteltje, crèmepjes, badolie, een scheermesje (voor de papa of de mama?) en een speelgoedje. Een aanrader dus om aan te vragen, want het kost je niets.

Update 2021: Na aanvraag ontvang je een digitale ophaalkaart en kun je de boxen ophalen bij een Albert Heijn bij jou in de buurt. De Babybox kun je aanvragen tot 6 maanden na de bevalling. De boxen bevatten steeds wisselende producten, dus laat je verrassen!


Babybox Ouders van Nu

Update augustus 2021: Ouders van Nu heeft weer een nieuwe Zwangerbox en Babybox die je op kunt halen bij Albert Heijn! Boordevol met de leukste goodies voor aankomende en kersverse parents. Wat je mag verwachten? Onder meer bodylotion, Elmex tandpasta, lotiondoekjes, maaltijdhapje van de AH én een prachtig Hey baby Kraambezoekboek, waarin vrienden en familie hun wensen voor jouw kleintje kunnen zetten.

Wil jij de nieuwste Zwangerbox en Babybox ook ontvangen? Vraag ze dan hier aan!

Ouders van Nu Zwangerbox en Babybox 2021

Update oktober 2021: zolang de voorraad strekt ontvang je van Bol.com een extra gift in de Zwangerbox, namelijk een prachtige hydrofiele doek. Die komt natuurlijk altijd van pas! Wil je de Zwangerbox en Babybox ontvangen? Vraag ze hier aan!

Zwangerbox ouders van nu AH
Vorig artikel3 tips voor de inrichting van je bedrijfskantine
Volgend artikelVaststellingsovereenkomst opstellen: zo regel je ontslag met wederzijds akkoord