Waarom je de verwarming op kantoor beter niet gebruikt

Zowel kosten, klimaat als een gezondere werkomgeving spelen een rol

761
Verwarming kantoor lager

Nu de herfst zijn intrede doet, worden de maanden weer iets kouder. ‘s Ochtends zonder jas de deur uit is verleden tijd en op kantoor blijkt een t-shirt niet meer te volstaan. Met de warme zomertemperaturen nog in gedachten, is de verleiding groot om de verwarming weer flink wat hoger te zetten. Hoe comfortabel dat ook is, je doet er goed aan om zo lang mogelijk te wachten met stoken. Hier lees je waarom.

1. Kosten

De meest voor de hand liggende reden is het besparen van kosten. Zeker nu de energieprijzen onlangs een recordhoogte hebben bereikt, doe je er goed aan om zuiniger om te gaan met de verwarming. Hiermee bespaar je namelijk al gauw honderden euro’s per jaar. Wanneer je bijvoorbeeld de thermostaat thuis één graad lager zet dan normaal, scheelt je dat al bijna honderd euro per jaar.

Hetzelfde geldt voor het niet verwarmen van bijvoorbeeld een leegstaande ruimte ter grootte van een slaapkamer: hiermee bespaar je gemiddeld al snel tachtig euro per jaar. Verder kun je gemiddeld tweehonderd euro per jaar besparen door alle deuren te sluiten en alleen de ruimtes te verwarmen waar jij en je collega’s veel werken.

En als je de verwarming een uur voor het einde van je werkdag al op vijftien graden zet, levert je dat nog eens ongeveer twintig euro per jaar op. Zo tellen al die kleine acties al snel op tot een lonende kostenbesparing.

2. Klimaat

Een tweede reden om de verwarming nog even met rust te laten, is ons klimaat. Je wil graag iets doen voor het klimaat, maar rigoureuze aanpassingen zoals zonnepanelen, een vegetarisch dieet of een warmtepomp gaan je te ver. Geen zorgen, door van de verwarming af te blijven maak je ook al een klein verschil. Hierdoor verbruik je namelijk minder gas, waardoor je minder CO2 uitstoot. Naast het daadwerkelijk minder verbruiken van gas, maak je ook je collega’s bewust van hun energieverbruik. Benoem dat je de verwarming liever nog even uit laat staan en leg uit waarom. Op die manier creëer je begrip voor de beoogde energiebesparing.

Je kunt dit klimaatbewustzijn zelfs breder doorvoeren door bijvoorbeeld mee te doen aan duurzame initiatieven zoals warme truien dag. Zo bereik je niet alleen je eigen collega’s, maar ook de hele organisatie. Om je stem naar buiten te brengen, is meedoen aan een duurzaam, landelijk initiatief sowieso geen slecht idee. Zeker niet wanneer je dit ook deelt op social media.

Dikke truiendag

3. Gezonde werkomgeving

Een derde, belangrijke reden om de verwarming niet te veel te stoken, is het behouden van een gezonde werkomgeving. Het hoger zetten van de verwarming is namelijk nadelig voor de luchtvochtigheid van de werkomgeving. De gewenste luchtvochtigheid ligt normaliter rond de 50%, maar in de winter daalt dit vaak tot 30%. Misschien heb je wel eens last gehad van een te droge lucht in huis of herinner je je de droge lucht in een vliegtuig. Een te droge lucht is geen fijn klimaat en kan zorgen voor diverse klachten, zoals droge ogen, kriebelhoest, droge lippen of hoofdpijn. Daarnaast kan een droge werkomgeving ook erg stoffig worden, wat de gezondheid van werknemers ook niet ten goede komt.

Om de luchtvochtigheid – en daarmee een gezonde werkomgeving – te bevorderen, is het dus belangrijk om de verwarming niet hoger dan 21 graden te zetten. Hoe lager hoe beter. Verder dragen sommige planten ook bij aan een betere luchtvochtigheid, zoals de ficus of bananenplant. Redenen genoeg dus om je kantoor te vergroenen en de verwarming nog even met rust te laten.

Vorig artikelZakelijke lening voor bedrijfsfinanciering: waar let je op?
Volgend artikelDe 3 meest onderschatte marketingkanalen