Waar op letten bij het kopen van een toetsenbord voor intensief gebruik?

Bij bepaalde soorten toetsenborden krijg je sneller last van polsklachten.

905
Waar op letten bij kopen toetsenbord

Veel ondernemers hebben de voordelen ontdekt van het uitbreiden van het laptopscherm naar een extern scherm. Erg handig, zo heb je meer werkruimte en overzicht. Nu alleen nog een goed toetsenbord!

Er zijn naast de prijs verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een toetsenbord, zeker als je deze intensief gebruikt. Van design tot functies, in dit artikel zoomen we in op de zaken waarop je moet letten bij de aankoop van een nieuw toetsenbord.

Ergonomische toetsenborden voor langdurig gebruik

Allereerst beginnen we met een van de belangrijkste factoren voor de aankoop van een toetsenbord: het design. Zeker als je de hele dag aan het typen bent dan is het van belang dat je geen last krijgt van je vingers en polsen. Hiervoor bestaan speciale toetsenborden met ergonomisch design.

Een ergonomisch toetsenbord is te herkennen aan een polssteun of een toetsenbordindeling waarbij geen rechte lijnen gebruikt zijn. In het begin is dit ‘golvende’ toetsenbord wellicht even wennen, maar op lange termijn kun je klachten voorkomen.

Ergonomisch toetsenbord

Losse polssteun toevoegen

Is een curly toetsenbord niets voor jou? Of heb je al een toetsenbord dat je graag ergonomisch wilt maken? Dan kun je ook kiezen voor een losse polssteun. Dit is een kussentje dat je voor je toetsenbord plaatst en waarop je zoals de naam al zegt je polsen kunt laten rusten.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het Logitech assortiment. Hier vind je zowel ergonomische toetsenborden als losse polssteunen. Let er bij je aankoop op dat het formaat van de polssteun aansluit bij de grootte van je toetsenbord.

Toetsaanslag: mechanisch versus membraan

Ook de toetsaanslag heeft invloed op hoe lang je comfortabel met het toetsenbord kunt werken. Hoe harder de toetsen zijn in te drukken, hoe harder je handen moeten werken. Voor intensieve typers worden daarom mechanische toetsen aangeraden:

  • Mechanische toetsen: een hele lichte toetsaanslag wordt al geregistreerd. Hierdoor typ je over het algemeen gemakkelijker en sneller. Ze zijn relatief stil in gebruik en zijn vaak wat duurder dan membraan toetsenborden.
  • Membraan toetsen: de toetsen zijn geplaatst op een verend stuk rubber waardoor de toets terugveert. Je moet ze volledig indrukken om te typen. Ze zijn wat goedkoper dan mechanische toetsenborden, maar zijn minder geschikt voor langdurig typen en maken wat meer lawaai.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat iedere intensieve typer een lichtere druk en weinig geluid prefereert. En indien je altijd een membraan toetsenbord hebt gebruikt dan kan een mechanisch toetsenbord in het begin ook even wennen zijn. Toch is de kans groot dat als je eenmaal met een mechanisch toetsenbord werkt, je daarna niet meer terug wil naar een membraan exemplaar.

Membraan toetsen versus mechanische toetsen toetsenbord

Draadloos toetsenbord

Een draadloos toetsenbord zorgt ervoor dat je niet beperkt wordt door een snoer. Het scheelt je ook nog eens chaos van kabels op je bureau. Bijkomend voordeel is dat je draadloze exemplaren gemakkelijk kunt verplaatsen. Veel bekende computermerken bieden draadloze toetsenborden, zoals Asus, Logitech, HP, Microsoft en Apple.

Zitten er dan ook nadelen aan een draadloos toetsenbord? Niet echt eigenlijk, behalve dat je de accu eens in de zoveel tijd moet opladen of de batterijen moet vervangen. Vind je milieubewust ondernemen belangrijk, dan is een bedraad toetsenbord wel een iets energiezuiniger alternatief.

Inrichting van het toetsenbord

In Nederland zijn we gewend te werken met een QWERTY-toetsenbord. Deze indeling is overigens in de meeste landen gangbaar, maar er zijn ook landen (zoals België en Frankrijk) die voornamelijk gebruikmaken van het AZERTY-toetsenbord. Check bij je aankoop wel even voor de zekerheid of je de juiste inrichting te pakken hebt.

Niet alleen de locatie van letters, maar ook andere toetsen kunnen qua plek verschillen op een toetsenbord. Zo zijn er duidelijke verschillen tussen merken onderling, zoals pc toetsenborden en Apple toetsenborden (Command-functie).

Ook binnen merken kunnen variaties plaatsvinden. Zo zijn er beknopte toetsenborden met de noodzakelijke knoppen, grotere toetsenborden met een extra cijfergedeelte aan de rechterkant en hele uitgebreide toetsenborden met extra sneltoetsen en functies voor muziek en gaming.

Het is vooral belangrijk om te beslissen welke knoppen voor jou noodzakelijk zijn en welke afmeting je voorkeur geniet. Maak een overzicht van je eisen en wensen en ontdek op die manier het toetsenbord dat qua inrichting gezien het beste bij je aansluit.

Querty toetsenbord

Gewicht en uiterlijk van het toetsenbord

Tot slot kun je bij je aankoop rekening houden met het gewicht en het uiterlijk van het toetsenbord. Hoe zwaarder het gewicht, hoe minder het toetsenbord verschuift. Hierdoor blijf je beter in een goede houding zitten, zonder dat je daarbij constant aan het verplaatsen bent.

Een mooi design kan daarnaast doorslaggevend zijn wanneer je meerdere toetsenborden op het oog hebt. Wie weet ben je op zoek naar een robuust of juist een compact design, of kies je graag een toetsenbord van het merk waarvan je ook het scherm of je laptop hebt.

Het beste toetsenbord kopen voor jouw gebruik

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een toetsenbord. Gelukkig is er genoeg keuze tussen verschillende merken en modellen. We hopen dat we je goed vooruit hebben geholpen in je zoektocht en wensen je veel succes bij het kopen van je nieuwe keybord!

Vorig artikelMusthaves voor ieder kantoor
Volgend artikelWEBSHOP TIP: gratis starten met affiliate marketing via Awin Access