Sinds de coronacrisis zijn steeds meer mensen thuis gaan werken. Dit betekende een opkomst voor de tuinkantoren: steeds meer mensen richtten hun tuin in voor mogelijkheden om buiten te werken. Is een tuinkantoor iets voor jou? Waar moet je op letten betreft vergunningen? Of kies je liever voor werken onder de overkapping of aan een tafel in een goedverzorgde tuin? De mogelijkheden op een rij!
Buiten werken begint bij een verzorgde tuin
Of je nu aan een buitentafel lekker in het zonnetje gaat werken, onder de overkapping gaat zitten of in een tuinkantoor met uitzicht op de tuin, rust in je hoofd begint met een verzorgde tuin. Heb je weinig tijd om je tuin bij te houden? Een bladblazer doet wonderen! In vijf minuten heb je vaak het grootste deel van de tuin al ontdaan van bladeren, waardoor de tuin direct een meer verzorgde en rustgevende uitstraling krijgt.
Tuinkantoren worden populairder
Heb je al ooit gehoord van het tuinkantoor? Dit is een soort tuinhuis dat je helemaal naar wens kunt inrichten als kantoorruimte. Vaak heeft een tuinkantoor grote glazen deuren en ramen voor uitzicht op de tuin. Bij lekker weer zet je de deuren open, zodat je geniet van de heerlijke buitenlucht.
Tuinkantoren worden vaak gemaakt van hout (in combinatie met glas). Dit past bij het karakter van je tuin. Vaak zijn ze rond de 20 vierkante meter, maar je kunt ze zo klein of groot laten bouwen als je zelf wilt, zelfs met extra vergaderruimte (natuurlijk alleen als dit mag in de gemeente).
Heb je een tuinhuisje? Dat kun je natuurlijk ook gebruiken om in te werken. Het grote verschil met het tuinkantoor is dat een tuinhuisje vaak grotendeels afgesloten is, waardoor je niet van je tuin geniet. Een speciaal ingericht tuinkantoor is dus zeker een pre.
Voordelen tuinkantoor
Door te werken in een tuinkantoor ben je thuis, maar bevind je je toch in een andere omgeving. Dat is prettig om meerdere redenen:
- File of vertragingen met openbaar vervoer vermijden
- Goede concentratie en productiever werken
- Betere balans tussen werk en privƩ (in verhouding tot werken in huis)
- Je kunt je kantoorruimte naar wens inrichten (in verhouding tot werken aan de keukentafel, waar je steeds je spullen weg moet halen)
- Je kunt je tuinkantoor laten isoleren
Vergunning tuinkantoor: mag je ze zomaar plaatsen?
In Nederland moet je voor veel bouwwerken een vergunning aanvragen. Hoe zit dat met de plaatsing van een tuinkantoor? Je mag alleen vergunningsvrij bouwen als het kantoor aan een aantal regels voldoet, deze verschillen per gemeente. Zo mag je in Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld 50% van je tuin bebouwen, maar in een andere gemeente kan dit ook meer of minder zijn. Doe daarom altijd navraag bij de gemeente.
Mogelijk heeft je beroep ook invloed op de beslissing of je het tuinkantoor mag laten bouwen. Officieel mag je in Nederland namelijk alleen een eigen kantoor aan huis hebben als het gaat om een āaan huis gebonden beroepā, maar gemeentes worden hier steeds coulanter in, dus vraag voor de zekerheid de mogelijkheden na voor jouw specifieke situatie.
Tuinkantoor aftrekbaar
Als je zelfstandig ondernemer bent dan kun je de btw aftrekken van de belasting, mits het kantoor een eigen toilet en eigen toegang heeft.
Aan tafel of onder de overkapping werken
Voor zelfstandig ondernemers kan het een interessante keuze zijn om een tuinkantoor te bouwen. Werk je echter tijdelijk thuis wegens corona, wil je af en toe eens buiten werken en heb je geen behoefte, ruimte of budget aan/voor een compleet tuinkantoor? Dan doet een tafel in het zonnetje of onder de overkapping natuurlijk ook prima dienst. Tip hierbij is overigens om wel voor een goede bureaustoel te kiezen, want de meeste tuinstoelen zijn niet de beste keuze voor een goede werkhouding.Ā
Ook hier geldt: zorg voor een verzorgde tuin voor een rustgevende setting. Plant een aantal mooie bloemen en planten, ga een paar uur aan de slag met de heggenschaar en tover je tuin om tot een plek waar je inspiratie uithaalt. Zo haal je het maximale uit buiten werken.