De voordelen van een VPN: veilig browsen vanaf iedere locatie

Écht privé surfen.

1027
VPN op laptop

Werk je vooral vanuit thuis of vanaf openbare locaties en heb je tal van gegevens die goed beveiligd moeten zijn? Een VPN biedt uitkomst! Hiermee ben je beschermd tegen identiteitsdiefstal, cyberaanvallen en andere vormen van inbraak op je privacy. Wat zijn de voordelen van een VPN en de verschillen tussen een gratis VPN en een betaalde VPN? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

De voordelen van een VPN

Door het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) zorg je voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Door middel van een versleutelde virtuele tunnel wordt al het internetverkeer doorgestuurd. Zo is je IP-adres niet meer te achterhalen en is het voor hackers moeilijker om in te breken in jouw computer. Kortom:

 • Veiliger op het internet, omdat je weerstand biedt tegen cybercriminelen.
 • Anoniemer op het internet, omdat je IP-adres en locatie niet te achterhalen zijn.
 • Vrijer op het internet, omdat sommige websites en online diensten via bepaalde landen beschikbaar zijn, maar niet in eigen land (dus stel je een land naar keuze in. Dit kun je bijvoorbeeld ook toepassen als je in het buitenland bent, maar juist gebruik wil maken van Nederlandse websites en diensten, zoals Nederlandse streamingdiensten).

Gratis VPN gebruiken

Er zijn zowel gratis VPN-aanbieders op de markt als betaalde. Waarom betalen voor iets dat ook gratis is? Tja, zoals met alles komt niets voor niets. Bij een gratis VPN betaal je mogelijk de volgende prijs:

 • Trage snelheden
 • Irritante advertenties / spam
 • Gevaarlijke malware
 • Toch vindbaar zijn / niet compleet beschermd zijn
 • Sommige aanbieders verkopen persoonlijke gegevens aan derden

Veel gratis VPN’s bieden een upgrade aan. De gratis versie is dus bedoeld om je naar de betaalde variant te lokken, waar je vooral zult genieten van hogere snelheden (en waar je zeker bereid toe bent om te betalen als je je op een gegeven moment genoeg stoort aan de trage snelheid).

Wil je toch gratis VPN? De ene gratis VPN is de andere niet, dus kies je bij voorkeur voor de gratis varianten die beter uit de test komen, zoals:

 • Avira of Tunnelbear: als je niet veel data nodig hebt
 • Proton: voor onbeperkte data, maar geen torrenting
 • Opera: werkt alleen in je browser

Check ook altijd de algemene voorwaarden, want soms staat daar zelfs in dat gebruikersgegevens worden geregistreerd en gedeeld kunnen worden!

Toch maar een betaalde VPN?

In verband met veiligheid, privacy en bijkomende ongemakken van een gratis VPN, is het zeker aan te raden om te kiezen voor een betaalde VPN. Zo weet je dat je beschermd bent en dat je geniet van onbeperkte snelheid. Maar goed, ook in de wereld van de betaalde VPN-verbinding zijn er weer tal van aanbieders, ieder met hun eigen voordelen en nadelen. Dus welke moet je dan kiezen? Wij zetten een top 3 van goede VPN’s voor je op een rijtje.

1. Ivacy VPN – Awardwinnaar beste snelheid

Als je veel streamt en download dan is de VPN van Ivacy een topkeuze voor jou, want je maakt gebruik van ongelimiteerde bandbreedte. Ivacy VPN won in 2019 de ProPrivacy Awards voor beste snelheid. Bovendien ben je goed beschermt en heb je keuze uit meer dan duizend servers vanaf meer dan 100 locaties. Je kunt op tien apparaten tegelijkertijd inloggen.

Ook de prijs mag er zijn! De prijs is €1,16 per maand als je direct een vijfjarig abonnement neemt. Wil je per maand beslissen of je verder wil, dan kost dat €9,95 per maand. Twijfel je of je voor het vijfjarenplan moet gaan, omdat je niet zeker weet of de VPN naar wens is? Geen nood, bij afsluiten van een abonnement maak je binnen 30 dagen gebruik van ‘niet tevreden, geld terug’.

2. Bullguard VPN – Uit te breiden met extra beveiligingsopties

Bullguard is door meerdere grote techbedrijven aangeschreven, zoals Forbes en Techradar. Met deze VPN geniet je eigenlijk van alles wat een goede VPN nodig heeft. De prijs is €3,12 per maand bij een driejarig abonnement. Voor een jarenplan betaal je €6,12 per maand.

Een goede reden om te kiezen voor Bullguard is als je naast VPN ook uit wilt breiden met andere beveiligingsopties, zoals antivirus software of (drielaags) malwarebescherming. Hiervoor kun je gratis proefversies downloaden, zodat je eerst 30 dagen kunt testen welke veiligheidsoplossingen er bij je passen.

3. Avira – Gratis versie omzetten in PRO

Wil je toch graag eerst testen met een gratis VPN? Dan is Avira een goede keuze voor je. De gratis versie biedt de bescherming die je wilt, alleen wel een lage snelheid van 500 MB per maand. Kom je niet toe met deze snelheid? Dan kun je het omzetten naar PRO voor €59,95 per jaar.

4. NordVPN – Veilig, snel én goedkope VPN

NordVPN is al jarenlang de bekendste VPN op de Nederlandse markt. Dit komt met name doordat NordVPN snel is en bovendien een groot gebruiksgemak kent. Het is bovendien niet zo duur met €3,11 per maand bij een abonnement voor 3 jaar of slechts €10,64 als je iedere maand op wilt kunnen zeggen. Dankzij meer dan 5500 servers over de hele wereld wordt er zelfs gezegd dat NordVPN de snelste én veiligste VPN op de markt is.

Andere populaire VPN’s

Toch nog even verder kijken? Er zijn nog ene aantal andere populaire keuzes voor de beste VPN voor jouw wensen, waaronder:

[wpcd_coupon id=2222]

Vorig artikelBedrijfssport voor gezondere werknemers? Zo richt je het in!
Volgend artikelUitstel belastingaangifte? Let op, vraag tot 1 mei 2020 aan