SmartRope review: Ideale manier van thuis cardiotraining te doen?

Thuiswerken en tóch fit blijven, het kan met het slimme springtouw.

1776
Smartrope Rookie review

Wanneer de sportscholen dicht zijn of wanneer je, zoals mij zelf overkwam, thuis in quarantaine moet, dan kan het best lastig zijn om toch te blijven bewegen. Zeker wanneer je cardiotraining thuis wilt uitoefenen ben je al snel toegewezen op dure apparaten. Zo ondervond ik ook. Tot ik SmartRope tegenkwam, het slimme springtouw. Ik heb het springtouw een tijdje geprobeerd en deel in dit artikel mijn bevindingen.

Wat is SmartRope?

SmartRope is een springtouw dat gekoppeld is aan een app, een slim springtouw dus. Bij het gebruik van het springtouw houdt de (gratis) SmartRope App het aantal keren bij dat je gesprongen hebt, het aantal calorieën dat je verbrand hebt en hoe lang je getraind hebt. Je kunt simpelweg ‘vrij’ springen, waarbij de tel dus bijgehouden wordt, of je kunt een intervaltraining doen. Daarnaast is het mogelijk je resultaten te vergelijken met anderen of een eigen competitie met vrienden op te zetten, waarbij je elkaar (digitaal) uit kunt dagen. De app is te downloaden voor zowel iOS als Android en werkt bovendien samen met Apple Health en Google Fitness. Op de website van SmartRope staat dat hij binnenkort ook samen zal werken met Samsung Health, Under Armour en Xiaomi.

SmartRope biedt drie varianten van het slimme springtouw:

  • SmartRope Rookie (€54,95) – Het zogenaamde ‘instapmodel’ voor beginners, werkt op een CR2032 knoopcelbatterij en is verkrijgbaar in vier kleuren (Loving Coral, zwart, roze en blauw).
  • SmartRope Pure (€74,95) – Dit in principe hetzelfde springtouw als de Rookie, echter beschikt deze variant over een oplaadbare accu. Na 2 uur opladen zou je de SmartRope Pure 45 uur kunnen gebruiken. Deze is overigens alleen verkrijgbaar in zwart.
  • SmartRope LED (€89,95) – De Rolls Royce onder de SmartRopes is de LED-variant. Dit springtouw beschikt over 23 ledlampjes die je tijdens het springen je fitnessdata weergeven in de lucht. Ook deze variant beschikt over een oplaadbare accu. Let wel even op, want in tegenstelling tot de andere varianten is dit springtouw niet op maat te maken. Je moet vooraf kiezen voor S, M of L, afhankelijk van hoe lang je bent (1.52m tot 1.88m). Hij is wel verkrijgbaar in drie kleuren: chroom, matzwart of rood.

Getting started

Ik denk niet dat ik eerder in mijn leven meer dan 10 keer een springtouw heb gebruikt. Toen ik echter las dat je met springtouwen 1.000 calorieën per uur verbrandt, zag ik mezelf al gaan als een echte Rocky. Gezien mijn status van absolute beginner heb ik gekozen voor de SmartRope Rookie.

Daar was ‘ie dan, de SmartRope. Hij is netjes verpakt in een klein doosje. In dit doosje vind je vervolgens het opgerolde touw en twee handvatten. In eerste instantie was het vervolgens even zoeken hoe je het touw kunt activeren, maar in een van de twee handvatten zit een batterijtje, welke je vervolgens in het andere handvat kunt steken. Zo heb je dus één handvat waar de batterij in moet om het springtouw te laten werken en in het andere handvat kun je een reservebatterij bewaren. Het springtouw zelf en de handvatten maak je zelf eenvoudig springklaar.

smartrope unboxing

Het springtouw koppelen aan de app is gemakkelijk. De app leidt je bovendien door de eenvoudige installatie. In de praktijk moet je en van de handvatten naar links draaien, waarna je een piepje hoort. De koppeling is vervolgens binnen een paar seconden gereed.

Thuis cardio trainen tijdens lockdown of avondklok

Springtouwen is natuurlijk in zijn essentie niet zo heel spannend. Dankzij de app wordt het springen leuk gemaakt dankzij het interactieve element. Dat er al intervaltrainingen beschikbaar zijn in de app is bovendien gemakkelijk. Er zijn verschillende levels en zo kun je telkens een volgend level doen.

Smartrope app intervaltraining

Ik werk al maanden thuis en heb de afgelopen tijd gemerkt dat het springtouwen een leuke afwisseling is om even je ogen van het beeldscherm te halen. Bovendien is de hele dag stilzitten zeker niet goed voor je, al heb je een goede bureaustoel. Zo neem je even een kleine pauze en ben je toch actief bezig, iets waarvan ik merk dat ik veel te weinig doe door corona. Door iedere dag een paar honderd keer te springen verbrand je al met al toch best een aantal calorieën. Bovendien werkt mijn vriendin ook thuis en kun je elkaar zo uitdagen om zoveel mogelijk te springen om één dag. Helemaal leuk wordt het natuurlijk als je vrienden of collega’s hebt die ook een SmartRope hebben, waardoor je elkaar uit kunt dagen.

Als je de SmartRope binnen gebruikt, moet je wel even een plekje zoeken waar niets in de weg staat, zodat je niets raakt tijdens je indoor cardiotraining thuis. Heb je beperkt de ruimte binnen, dan kun je het misschien buiten gebruiken.

Pluspunten

De SmartRope is een leuke gadget die je ook nog eens lekker in beweging houdt.  In de coronatijd blijkt het voor thuiswerkers moeilijk om fit te blijven, zo merk ik dat zelf ook met een aantal kilootjes extra. Je gaat echter niet zomaar een dure hometrainer kopen die ook nog eens heel wat ruimte inneemt. De SmartRope is een hele goede oplossing. Het neemt weinig ruimte in, is niet zo duur én het is erg goed voor je fitheid. Bovendien is het ook gewoon een soort gadget en fun, wat mij zeker aanspreekt.

Minpunten

Om toch iets te klagen te hebben, is het enige kleine minpuntje dat het springtouw eigenlijk niet direct bruikbaar is vanuit de verpakking. Het touw is vrij stug en krult zichzelf op, het lijkt eigenlijk een beetje op het oplaadkabeltje van een iPhone. Ik heb het springtouw twee dagen languit laten hangen vanaf de zoldertrap naar beneden, waarna je er prima mee kon springen. Hij krulde nog wel een beetje op, maar na een aantal keer springen merk je er eigenlijk niets meer van.

RECENSIES OVERZICHT
Onze beoordeling
Vorig artikelZakelijke bankrekening openen: (bespaar)tips voor ondernemers!
Volgend artikelMusthaves voor ieder kantoor
smartrope-reviewDe SmartRope Rookie is een erg leuke gadget die je als thuiswerker toch nog lekker fit houdt. Het is bovendien veel goedkoper dan een hometrainer en neemt weinig plek in. Ideaal om thuis cardiotraining te doen in coronatijd.