Summer time: go’s en no-go’s voor kleding op kantoor

Korte broek of slippers; done of not done?

1387
Twee mannen op kantoor korte broek

Hoewel velen nog thuiswerken in verband met Corona, gaan anderen wel weer naar kantoor. Degenen die naar kantoor gaan krijgen met de zomer op komst een nieuw vraagstuk op het bord: wat aantrekken naar kantoor tijdens de hitte? Wat done and not done is dat hangt natuurlijk totaal af van het type baan dat je hebt. Uit diverse onderzoeken, waaronder die van Business Insider, zijn wel algemene richtlijnen en irritaties naar voren gekomen. Doe er je voordeel mee.

Shoes, no shoes…

Opvallend is dat in veel onderzoeken de schoenen centraal staan. Daaruit moge het duidelijk zijn dat slippers NOT DONE zijn op de werkvloer! Een net sandaaltje wordt nog wel geaccepteerd bij vrouwen, maar in principe wordt deze blote schoen zoveel mogelijk afgeraden. Kun je het niet laten? Zorg dan in ieder geval voor goed verzorgde voeten.

Wat verder opvallend is, is dat sneakers juist steeds meer geaccepteerd worden. Kies bij voorkeur voor neutrale kleuren en zorg dat je sneaker niet op een hardloopschoen lijkt. Verder doet een hakschoentje met een hak van vier tot vijf centimeter het ook goed.

Vrouw met zwarte hakken

Lange broeken versus korte rokken

Vanuit de schoenen gaan we een stapje omhoog: wat hebben we deze zomer om de benen? De korte broek is voor een zakelijke omgeving geen aanrader, want volgens respondenten in de onderzoeken wordt het dragen van een korte broek als onprofessioneel gezien.

Voor de mannen is het daarom aan te raden om een nette lange broek aan te trekken. De vrouwen hebben in deze meer geluk! Zij komen weg met een nette rok of jurk, het liefst minimaal tot knielengte. Let op dames, vergeet de bijpassende schoenen niet. Zorg daarnaast dat de onderkleding geen duidelijke lijnen achterlaat, want je wilt niet dat je lingerie het gesprek van de dag bij de koffieautomaat wordt.

Welke tops zijn top?

Gelukkig kunnen de mannen wat meer verkoeling zoeken met een luchtige polo of overhemd met korte mouwen. Hierbij doen de effen kleuren het het beste, in tegenstelling tot de drukke printjes. Met de volgende bovenstukken komen de mannen zeker weg:

Ook de vrouwen kunnen het af met een net t-shirt of een blouse met korte mouwen. De tops met spaghettibandjes of zonder mouwen zijn dan weer niet aan te raden. Ook een naveltruitje en té diepe decolleté zijn uiteraard not done. Kortom, houd de schouders en buik bedekt. Less nude is more in dit geval, want voor je het weet geef je de verkeerde uitstraling, met als risico dat je niet serieus wordt genomen of onprofessioneel overkomt. Dit trekt tevens de aandacht weg van je gezicht. Daarnaast is vintage kleding kopen helemaal in de mode. Wanneer dit er nog netjes uitziet en niet te informeel is, is dit voor kantoor vaak ook prima geschikt.

Twijfel je over de dresscode bij jou op kantoor? Het beste is om het bij je baas of leidinggevende te polsen, zodat je zeker weet dat jullie neuzen wat dat betreft dezelfde kant op staan. Scheelt je ’s ochtends ook getwijfel voor je kledingkast.

Vorig artikelHoe zet je zelf een crowdfunding project op via Oneplanetcrowd?
Volgend artikelInvesteren via Oneplanetcrowd: crowdfunding voor innovatieve projecten!