Kiezen tussen kantoor en remote is helemaal niet nodig

366
Kantoorpanden in Amsterdam

Veel ondernemers komen voor de keuze te staan om een kantoor te hebben of alles vanuit huis te doen. Voor grote bedrijven is die keuze eenvoudig, zij hebben een kantoor nodig. Maar is dat wel zo? Dankzij alle ontwikkelingen is er steeds meer mogelijk en hoef je helemaal niet meer te kiezen. Hoe dat zit, ontdek je in dit artikel over virtuele werkomgevingen en remote werken.

Een virtueel kantoor

Als je geen fysiek kantoor nodig hebt, maar wel een adres met internationale allure wilt hebben, is een virtueel kantoor in Amsterdam een goede optie. Daarmee kun je met je bedrijf op de Amsterdamse Keizersgracht zitten, zonder dat je de torenhoge maandlasten hoeft te betalen. Dat zit zo. Je betaalt een maandelijks bedrag, waarna een ervaren team je post ontvangt en verwerkt en je telefoontjes aanneemt. Je hebt overal toegang tot de vaste telefoonlijn en kunt voor meetings gebruik maken van vergaderruimtes. Ook krijg je toegang tot een internationaal netwerk met werkruimtes over de hele wereld.

Een vergaderruimte huren

Remote werken kan prima, maar wat als je een vergadering moet organiseren? Als het zomer is en je over een grote tuin beschikt, is het hartstikke gezellig om daar met iedereen te zitten. Maar als je realistisch bent is het niet praktisch om je meetings bij jou thuis te organiseren. Zoek je bijvoorbeeld naar een plek in de hoofdstad, dan kun je vergaderruimte huren in Amsterdam. Behalve dat het praktisch is om een ruimte te hebben, zijn ze ook nog indrukwekkend. Vergaderen met uitzicht op de Amsterdamse grachten is haast een garantie op een vruchtbare meeting.

Flexibele werkplekken

Flexwerken werd voor de coronacrisis al volop gedaan, maar na het opheffen van de maatregelen heeft het pas echt een vlucht genomen. Veel mensen werken thuis, maar hebben toch ook geregeld een echte werkplek nodig. Bijvoorbeeld om met het team bij elkaar te zitten, maar ook om even de hectiek van thuis te ontvluchten. Door het hele land zijn er flexibele werkplekken. Bijkomend voordeel is dat je tussen andere ondernemers zit. Je kunt dus meteen je netwerk uitbreiden.

Een kantoor en remote

Natuurlijk is het ook een optie om én een kantoor te hebben én remote te werken. Daar heb je wel een bepaald vermogen voor nodig, omdat de maandlasten aardig kunnen oplopen. Zeker als je het virtuele kantoor aan de Keizersgracht in werkelijkheid wilt hebben. Mocht je twijfelen over kantoor of remote, dan kun je dit een periode uittesten. Houd je kantoor gewoon nog even aan, maar probeer zoveel mogelijk remote te werken. Als dat naar wens is, blijf je dit lekker doen en zeg je de huur van het pand op of verkoop je het. Er zijn immers genoeg mogelijkheden om fysieke en virtuele ruimtes te huren.

Vorig artikelHet moderne werken uitgelegd in 5 technieken
Volgend artikelDe ondernemersgids voor productiviteit en gezond thuis ondernemen