Tips voor een efficiënt magazijn

Zorg voor efficiëntie en veiligheid in je magazijn!

945
man in magazijn

Een magazijn kan bij veel bedrijven gezien worden als het hart van het bedrijf. Het reilen en zeilen van deze plaats bepaalt hoe vloeiend het bedrijfsproces is, en uiteindelijk de dienstverlening aan klanten. Daarom is het belangrijk dat er sprake is van een overzichtelijke en veilige situatie, en medewerkers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Vaak wordt er echter niet voldoende belang aan het magazijn gehecht, waardoor het een rommeltje en mogelijk zelfs gevaarlijk wordt. Maar een efficiënt magazijn inrichten, hoe doe je dat nu eigenlijk? Hieronder lees je zeven tips.

1.    Deel het magazijn in op basis van vraag

De magazijnindeling bepaalt grotendeels hoe efficiënt er gewerkt kan worden. Denk dus goed na over wat de vlotste methode is binnen je bedrijf. Een populaire indelingstechniek is de methode waarbij gekeken wordt naar de vraag. De twintig procent meest gevraagde goederen komen vooraan te liggen. Zo hoeven orderpickers hiervoor maar een kleine afstand af te leggen. Daarna komt de dertig procent van de artikelen die je wat minder vaak verkoopt. Helemaal achterin ligt tenslotte de vijftig procent die je het minst verkoopt.

2.    Let bij de magazijnindeling op de omstandigheden

Let verder op de omstandigheden in het magazijn. Zijn er bepaalde producten die gevoelig zijn voor het weer, temperatuur(schommelingen) of vocht? Leg die dan niet bij een deur neer.

3.    Smalle gangen voor meer stellingruimte

Hoewel het pietluttig lijkt, is het belangrijk om echt over iedere centimeter na te denken. Letterlijk, want door bij ieder gangpad een paar centimeter te besparen, kun je mogelijk een extra stelling neerzetten. Zorg er overigens wel voor dat er voldoende ruimte is voor voertuigen, waarover hierna meer.

4.    Zorg voor voldoende ruimte voor voertuigen om te rijden

Hoe breed gangpaden in een magazijn precies moeten zijn? Dat hangt vooral af van de voertuigen die gebruikt worden om goederen te verzamelen. Neem de breedte van de gebruikte voertuigen zoals vorkheftrucks of handpallettrucks om de minimale gangpadbreedte te berekenen. Houd altijd het aantal voertuigen in je achterhoofd, want meer voertuigen dan gangpanden zorgen voor opstoppingen.

5.    Zorg voor voldoende klaarzetruimte

In een magazijn moet vaak voor korte tijd wel eens even iets neergezet worden. Om te voorkomen dat hierdoor opstoppingen ontstaan, wordt aangeraden op bepaalde plekken zogenaamde klaarzetruimtes van enkele vierkante meters te creëren.

6.    Stellingtype kiezen

Naast de indeling van het magazijn is het ook van groot belang goed te kijken naar de stellingindeling- en type. Bedenk daarom hoe hoog en breed de stelling moet zijn om zoveel mogelijk producten kwijt te kunnen, en hoeveel niveaus met legborden er moeten zijn. Let ook op het laadvermogen per legbord, in het geval van zware producten. Daarnaast is het soms praktischer en efficiënter om dingen op te hangen. Is er bovendien sprake van veel losse artikelen? Zorg dan voor grote rekken of bakken waarin deze opgeborgen zijn.

Tip: met deze stellingconfigurator maak je een stelling precies op maat.

7.    Maak het magazijn inzichtelijk

Tot slot is het erg handig om een papieren of digitaal overzicht te maken van de magazijnindeling. Hierop geef je door middel van een coderingssysteem aan wat waar te vinden is. Hoewel op productniveau bijvoorbeeld met cijfers of nummers (of een combinatie hiervan) gewerkt wordt, is een kleurcodering op bijvoorbeeld productgroepniveau erg praktisch om mee te werken. Tip: Het overzicht kun je ook gelijk gebruiken als voorraadsysteem.

Vorig artikelVerduurzaam en bespaar met LED verlichting
Volgend artikelEen groene kantooromgeving voor een gezonde werksfeer!