De voordelen van een (voordelige) keuken op kantoor

Keukenblok goed voor de werksfeer: collega’s maken graag een praatje in de keuken

762
Kantoorkeuken

Wanneer je met meerdere mensen op kantoor werkt dan is een keukenblok een absolute aanrader. Niet alleen omdat het praktisch is, maar ook omdat het de werksfeer kan bevorderen. Dat hoeft niet eens een dure keuken te zijn, het gaat juist om het idee. We vertellen je over de voordelen van een (voordelige) keuken op kantoor.

1.    Een keuken op kantoor is praktisch

Dit voordeel spreekt natuurlijk voor zich, een keukentje is erg handig voor het zetten van koffie of het pakken van een glaasje water. Dat niet alleen, het is ook gemakkelijk om even snel je handen te wassen. En dat is sinds COVID-19 natuurlijk alleen maar belangrijker geworden. Een koelkast is een pre. Drankjes blijven lekker koud, werknemers kunnen hun eten bewaren en last but not least: ze kunnen er hun taart in kwijt wanneer ze jarig zijn!

Kantoor keuken handen wassen

2.    Een keuken op kantoor kan kostbare tijd besparen

Kopjes met de hand afwassen, daar heeft niemand per se zin in. En je zou niet het eerste bedrijf zijn waar werknemers achter elkaars rug klagen over ‘die collega die nooit af wil wassen’, ‘of die collega die de kopjes niet goed schoonmaakt’. Met een vaatwasmachine in de kantoorkeuken help je dit probleem voor eens en altijd de wereld uit (al moet je natuurlijk nog wel afspreken hoe het zit met uitruimen, maar dat is al minder werk dan een hele afwas doen). Een vaatwasser op kantoor bespaart ook nog eens tijd, want zo hoeven werknemers onder werktijd niet uitvoerig met de afwasborstel aan de gang.

3.    Een keuken op kantoor verbetert de werksfeer

‘Huh?’, denk je misschien bij dit voordeel van de kantoorkeuken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat werknemers maar wat graag een praatje maken bij het koffieapparaat of tijdens het smeren van hun bammetje. Een kantoorkeuken versterkt dan ook indirect de band tussen collega’s. Ze zien het als een soort ontmoetingsplek. En die tijd voor dat praatje betaalt zichzelf wel terug, want werknemers zijn enthousiaster en geraken minder snel somber, dus ook minder snel overspannen, ziek of oververmoeid.

Note: het is wel belangrijk dat de keuken schoon wordt gehouden, want anders leidt dat juist weer tot irritaties. Maak daarover goede afspraken met werknemers of huur een interieurverzorgster in. Of, ga zelf aan de slag!

Keuken kantoor

4.    Een keuken op kantoor zorgt ervoor dat sommige werknemers langer doorwerken

Wanneer werknemers kunnen koken op het werk dan zouden sommige werknemers (circa 20%) bereid zijn om langer door te werken, zo blijkt uit onderzoek (gepubliceerd op WijLimburg). Mensen hechten nu eenmaal veel waarde aan hun warme maaltijd en dat geeft hen het idee dat ze er weer tegenaan kunnen. Daarnaast is de kans ook kleiner dat ze tijdens de pauze buiten de deur gaan eten, omdat ze in-house voldoende mogelijkheden tot hun beschikking hebben.

Waar moet een kantoorkeuken aan voldoen?

Hoe je de keuken inricht dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Zoals gezegd is een koelkast een absolute pre, maar ook een magnetron en tostiapparaat zijn vaak populaire apparaten onder werknemers. Zij worden vast en zeker blij van een lekkere maaltijd tussen de middag.

Een kookplaat is ook erg handig, maar natuurlijk geen must. Tip: wil je dat werknemers ’s avonds overwerken, dan worden ze vast en zeker blij als je ze op een warme maaltijd trakteert.

Een keuken hoeft ook zeker niet duur te zijn, het gaat vooral om het idee. Neem daarom bijvoorbeeld een kijkje bij showroomkeukens of in een keuken outlet, zo ben je in ieder geval niet de hoofdprijs kwijt en krijg je toch een mooie, nette keuken tot je beschikking. Je koopt hem zakelijk aan, dus kunt de BTW ook nog eens aftrekken.

Kantoor keuken outlet
Vorig artikelWat houdt de ISO 9001 certificering precies in?
Volgend artikelHoe ga je om met negatieve publiciteit en ontwikkelingen in jouw branche?