Het belang van een goede bureaustoel: waar let je op?

Een kwalitatieve bureaustoel voorkomt lichamelijke klachten.

1126
Bureaustoel waar op letten

Als je een kantoorbaan hebt dan breng je een groot deel van je dag door op een bureaustoel. Je kunt je voorstellen dat een kwalitatieve stoel bijdraagt aan een goede zithouding en rugklachten voorkomt. Wat voor type stoelen zijn ergonomisch verantwoord? Waar let je in het algemeen op en wat kun je afstemmen aan de stoel zodat deze optimaal bij je lichaam aansluit? In dit artikel behandelen we deze vragen. 

Waarom een goede bureaustoel een must is 

Als je op een stoel zit die niet goed is afgestemd op je lichaam of een stoel die in zijn algemeen van mindere kwaliteit is, dan lopen de risico’s op klachten al snel toe. Hierbij kun je vooral denken aan lichamelijke klachten als nekpijn, rugpijn, schouderklachten en zelfs hoofdpijn.  

Lichamelijke klachten hebben dan indirect weer een negatief effect op het werkplezier. Kortom, voor minder ziekteverzuim, gemotiveerdere werknemers of voor eigen gebruik/werkplezier zijn goede bureaustoelen een must. 

Wat maakt een goede bureaustoel? 

Oké, je weet nu waarom een kwalitatieve bureaustoel van belang is, maar wat maakt een bureaustoel eigenlijk tot een ergonomisch hoogstandje? Velen kijken bij het kopen van een bureaustoel naar het design en of deze op het moment comfortabel zit. Het is echter van belang dat je verder kijkt dan dat. Is de stoel praktisch en zit deze na meerdere uren achter elkaar zitten nog steeds fijn? Hieronder vijf aandachtspunten om op te letten bij het aanschaffen van een bureaustoel: 

1.      De juiste opbouw van de stoel 

Kies een bureaustoel die uit de juiste onderdelen bestaat, namelijk een vijfpotige kruisvoet met wielen, een zitvlak en rugleuning met twee armsteunen en een gasveer (dit zorgt voor een goede vering). 

2.      Kwaliteit voorkomt klachten 

Duurder is niet altijd beter, maar met een bureaustoel is dat vaak wel het geval. Een duurdere stoel is over het algemeen steviger, zal minder snel kapot gaan en beter veren. Kostbaardere stoelen zijn vaak van staal gemaakt en die kunnen krachten beter weerstaan. Bovendien bevatten de prijzigere stoelen vaak kwalitatiever schuim, hetgeen voorkomt dat je stoel binnen de kortste tijd doorgezakt is. 

3.      Verstelbare stoel is belangrijk 

Ga voor een verstelbare stoel, zowel voor de rugleuning als de armsteunen. Zo kun je de stoel perfect aanpassen op je lengte en lichaamsverhoudingen. Hoe groter het versteltraject, hoe groter de kans dat de stoel goed past. 

bureaustoel met s kromming

4.      Rugleuning met S-vorm 

Een rugleuning met een S-vorm is de beste keuze, omdat deze de ruggenwervel volg. Bij een goede bureaustoel kun je de bolling van de rugleuning precies in het holle gedeelte van je rug instellen, hetgeen veel lichamelijke klachten voorkomt. Veel bureaustoelen hebben niet eens een S-vorm, dus let hier extra op. 

5.      Harmonie testen 

Wie de stoel past… Als een stoel aan de bovenstaande richtlijnen voldoet dan wil het uiteraard nog steeds niet zeggen dat je je er comfortabel in voelt. Aanrader is dus om op bovenstaande zaken te letten en de stoel vervolgens te testen voor meerdere uren (of dagen). Zit je dan nog steeds comfortabel, dan is de stoel perfect voor je! 

Keurmerk voor bureaustoelen 

Wist je dat er voor bureaustoelen een Europees keurmerk is? Dit is de norm NEN-EN 1335. Als een stoel dit label heeft dan kun je ervan uitgaan dat de stoel aan de richtlijnen voor kwalitatieve bureaustoelen doet zoals hierboven beschreven (kruisvoet met vijf wielen, goede armsteunen, comfortabel zitvlak, gasveer). 

Voldoet je droomstoel daarnaast ook nog aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813? Dan is je stoel nóg breder instelbaar en biedt die maximaal zitcomfort voor een gezonde zittende werkhouding. Volgens deze norm gaat het namelijk om een bureaustoel waarop theoretisch gezien 95% van de Nederlandse bevolking goed kan zitten. 

Zithoogte instellen 

Om de zithoogte die bij je lichaam past in te stellen, ga je over het algemeen uit van de 90 tot 100 graden richtlijn. Hierbij is de hoek tussen het bovenlichaam en de bovenbenen circa 90 à 100 graden. Ook de hoek tussen de bovenbenen en de onderbenen is hierbij ongeveer 90 graden. Natuurlijk is het geen probleem om af en toe eens te gaan verzitten. Ook af en toe een stukje lopen is zeker aan te raden. 

Ergonomisch zitten loodlijn

Goede zithouding aannemen: loodlijn 

Ook al heb je de beste bureaustoel, dit geeft nog geen garantie voor een goede zithouding. Waar zou je op moeten letten? 

  • Een lichte holling in de lage rug 
  • Een matige bolling van de borstwervelkolom 
  • Steile positie van de nekwervelkolom 

Klinkt misschien lastig, dus om het simpeler uit te kunnen voeren is als richtlijn de ‘loodlijn’ opgesteld. Hierbij kun je aanhouden dat een goede zithouding een rechte lijn van het oor naar het schoudergewricht naar het heupgewricht is. Deze lijn zou in één rechte loodlijn op de vloer moeten staan.  

Bureaustoelen

Blijf bewegen gedurende de dag 

Hardnekkige zitter? Het is zeker slim om gedurende de dag te blijven bewegen. In ons artikel Bedrijfssport voor gezondere werknemers: zo richt je het in gaven we je al tips over de voordelen van bewegen tijdens kantooruren. Hiermee verlaag je het stressniveau, stijgt motivatie en wordt ziekteverzuim voorkomen. Iedereen die blijft bewegen gedurende de dag zit over het algemeen beter in z’n vel! 

Voorbeelden om te blijven bewegen zijn bijvoorbeeld een lunchwandeling, sportmogelijkheden zoals een dartbord of tafeltennistafel, maar ook simpelweg het loopje naar het koffiezetapparaat of naar het toilet. 

Staand werken: hip en gezond 

Tegenwoordig hoor je ook steeds vaker over staand werken achter het bureau. Staande bureaus zijn verstelbaar per persoon en zorgen voor een actieve werkhouding. Uit onderzoek blijkt dat de afwisseling van staand en zittend werken gezond is. Let wel op, fulltime staand werken is wat dat betreft minder gezond, omdat het slecht is voor de bloedcirculatie en kan zorgen voor spataderen. 

Het bedrijf Fitnest heeft bureaus op de markt gebracht die je dusdanig in hoogte kunt verstellen dat je zowel staand als zittend kunt werken. Tel daarbij op een kwalitatieve bureaustoel en een goede zithouding en je bent ready to work!

Vorig artikelBedrijf starten? Zo vind je snel een sterke merknaam met passend logo!
Volgend artikelMinnelijke incasso versus gerechtelijke incasso, wat is het verschil?