Hoe werkt een computerbril tegen vermoeide ogen en hoofdpijn?

Beter voor je zicht én je gezondheid

1865
Vrouw houdt haar hoofd vast

Een computerbril, ook wel beeldschermbril genoemd, is ideaal voor iedereen die vaak achter een computerscherm zit. Het geeft rust aan je ogen, voorkomt hoofdpijn en vermindert eventuele klachten zoals tranende ogen. In dit artikel vertellen we je over de symptomen van computerogen, de risico’s van te veel naar een beeldscherm kijken en de voordelen van de computerbril.

Heb jij ‘computerogen’?

Een brandend gevoel achter de ogen, zeurende hoofdpijn of spierpijn en een wazig zicht wanneer je een hele dag lang achter je beeldscherm zit. Is dit herkenbaar voor jou? Je bent niet de enige. Zo blijkt dat bijna 50% van alle kantoorwerkers hier last van heeft!

Tegenwoordig krijgen we steeds vaker last van ‘computerogen’. Meer dan vier uur per dag naar een beeldscherm kijken kan al bijwerkingen geven, zeker als je dit meerdere dagen achter elkaar doet. En zeg nu zelf, waarschijnlijk doe jij dit ook… Op kantoor achter de computer, WhatsApp op je telefoon, ’s avonds een spelletje op de tablet om af te sluiten met een goede film, aan beeldschermen ontkomen we niet meer!

Dit zijn risico’s als je teveel naar een beeldscherm kijkt

We zijn door evolutie ontwikkeld om gevarieerd te kijken naar verschillende diepteniveaus. Tegenwoordig kijken we steeds minder om ons heen, veel is dichtbij ons, namelijk op een beeldscherm. De afstand om iets te bekijken ligt daarbij meestal rond de 20 tot 50 centimeter, dit meerdere uren per dag. Hierbij moet de spier rondom je lens voortdurend aanspannen en kan die op den duur gaan verkrampen.

Veelvoorkomende klachten bij teveel naar beeldschermen kijken:

  • Branderige en jeukende ogen
  • Extreem droge of juist tranende ogen
  • Wazig zicht
  • Hoofdpijn, soms in combinatie met nek- en schouderklachten
  • In sommige gevallen treedt oogontsteking op

Bovendien loop je bij veel kijken naar een beeldscherm het risico om sneller bijziend te worden (je ziet alleen nog scherp van dichtbij). Op latere leeftijd kan je last krijgen van verziendheid (van dichtbij onscherp zien). 

Man werkt op laptop

Aanrader: een computerbril

Je hebt vast ooit gehoord van de computerbril. Deze beeldschermbrillen bevatten een soort filter tegen blauw licht, ook wel UV420 Digital Blue Block genoemd. Hierdoor komt er minder straling in je ogen. Daarnaast is de sterke nauwkeurig en zo aangepast dat ze ideaal zijn voor het zien van korte afstanden (naar je beeldscherm).

De redenen om een computerbril aan te schaffen zijn simpel: ze verminderen de hierboven genoemde klachten en zorgen ervoor dat je ogen minder beschadigen op de lange termijn. Daarnaast verbetert het over het algemeen de nachtrust, omdat je minder blauw licht in je ogen krijgt en minder klachten hebt.

TIP: Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van computerbrillen of geven korting. Kijk in de voorwaarden van je verzekering om te kijken of je hier recht op hebt.

Verschillende monturen, altijd een die bij je past!

De beeldschermbril is niet ontworpen als fancy mode-item, maar dat wil zeker niet zeggen dat ze er niet mooi uitzien. Integendeel, tegenwoordig komt de bril voor de computer in tal van monturen. Ronde glazen, een pilotenmodel, metalen of kunststof lijst, grote of kleine glazen, you name it! Zo verschijn je dus stijlvol op kantoor.

Benieuwd naar de verschillende modellen?

Vrouw laat bril zien

Extra tip: 20-20-20 regel voor minder klachten

Je ogen zijn er dus op gericht om dichtbij en ver weg kijken af te wisselen. Daarom is het aan te raden om tijdens het langdurig kijken naar een beeldscherm af en toe weg te kijken. Het werkt als volgt:

  • 20 minuten: geef je ogen iedere 20 minuten een pauze door ver weg te kijken.
  • 20 seconden: kijk 20 seconden weg van je beeldscherm, minimaal zes meter verder. 
  • 20 feet (6 meter): kijk naar iets dat op ongeveer zes meter afstand staat, zodat je ogen kunnen focussen op objecten die verder weg zijn.

Tijdens dit ritueel knipper je een aantal keer met je ogen om ze te bevochtigen en op te frissen. 

Veel succes! We hopen dat je met deze tips minder last krijgt van klachten die horen bij ‘computerogen’.


Heb jij naast hoofdpijn of geïrriteerde ook regelmatig last van je rug, schouders of nek? Dan zit je mogelijk niet helemaal goed, ook een slechte ergonomie kan bovendien hoofdpijn veroorzaken. Lees daarom ook onze tips voor het kopen van kantoormeubelen!

Vorig artikelReview Teamleader: één handige tool voor klantbeheer, projecten en facturatie
Volgend artikelBedrijfssport voor gezondere werknemers? Zo richt je het in!