Of je nu weer aan het werk bent op kantoor of dat je nog steeds thuis werkt, het hebben van een goede monitor voor je pc of laptop is bijna een noodzaak om comfortabel te kunnen werken. Ga je echter op zoek naar een monitor, dan is er enorm veel keuze in allerlei verschillende prijscategorieƫn. Waar let je dan op bij het kopen van een pc-monitor?
Groter altijd beter?
Het eerste waar vrijwel iedereen naar kijkt wanneer je een beeldscherm zoekt is de grootte. Dan bedoelen we niet de kast die erachter hangt, want een beeldbuis ga je niet meer vinden. We hebben het over de grootte van het scherm. Als je zoekt naar een monitor ter uitbreiding van je laptop of pc vind je momenteel monitoren van grofweg 22 tot 34 inch. Groter of kleiner bestaat bij uitzondering natuurlijk ook nog, maar dit is ongeveer de maatstaaf. Dat is echter best een groot verschil, want de schermdiagonaal van een 34 inch monitor is maar liefst 30 centimeter groter dan bij 22 inch, welke 56 centimeter meet.
Een groot beeldscherm is ideaal als je veel films kijkt of games speelt. Bovendien kun je op een groter scherm simpelweg meer kwijt. Voor zakelijk gebruik wordt echter doorgaans niet gekozen voor een enorm groot scherm. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Een groter scherm is duurder en meestal niet nodig voor werken met bijvoorbeeld Excel, Word of het gebruik van een boekhoudprogramma. Een bedrijf heeft vaak meerdere schermen nodig en een kleiner scherm is simpelweg goedkoper.
- Er is niet op ieder bureau ruimte voor een groot scherm. Zeker niet als er meerdere monitoren gebruikt worden, wat met name bij gebruik van een desktop nog wel eens voorkomt.
- Wanneer je lange tijd naar een scherm kijkt staan zaken op een grotere monitor ook relatief ver uit elkaar. Als je relatief dicht bij het scherm zit kan dit voor nekklachten zorgen en is dat dus niet goed voor de ergonomie.
Voor zakelijk gebruik wordt het meest gekozen voor een monitor van 24 inch. Echter verliest deze grootte langzaam terrein aan de 27 inch monitor, die steeds populairder begint te worden, met name dankzij de populariteit van de iMac en het Apple Thunderbolt scherm waarvan het grote model ook 27 inch groot is. Die laatste wordt bovendien niet meer gemaakt, maar Apple raadt een 27 inch LG scherm aan. Voor zakelijk gebruik raden we je dus een van deze groottes aan.
Wil je meer of minder pixels?
Als je een monitor koopt dan vind je verschillende beeldkwaliteiten, doorgaans varieert dit van 4K (Ultra HD) tot Full HD, een slechtere beeldkwaliteit vind je eigenlijk niet meer. Dit werkt eigenlijk heel simpel: hoe meer pixels je scherm heeft, hoe scherper het beeld. Ben je op zoek naar de beste monitor, dan moet je zeker voor 4K (of zelfs 5K of 6K) kiezen. Ook raden we je dit aan als je veel werkt met video- of beeldbewerking. Gebruik je enkel programmaās als Word en Excel, dan is Full HD waarschijnlijk ook voldoende voor je.
Is de monitor bedoeld ter uitbreiding van je laptop? Dan raden we je aan geen monitor te kopen die een lager aantal pixels heeft dan je laptop. Dan is je laptopscherm simpelweg beter en heeft meer ruimte, ondanks een kleiner scherm. Dat is niet aan te raden. Kies bijvoorbeeld minimaal een 4K beeldscherm als je op een Macbook Pro werkt.
Draaibaar, kantelbaar en verstelbaar in hoogte
Voor een goede ergonomie is het belangrijk dat je monitor in ieder geval in hoogte verstelbaar is. De bovenrand van de monitor moet namelijk op ooghoogte zijn om nekklachten te voorkomen. Kies dus altijd voor een monitor die dit kan, het prijsverschil is vaak maar klein.
Daarnaast is het handig als een scherm draaibaar of kantelbaar is als je regelmatig je scherm aan anderen moet laten zien, bijvoorbeeld in een winkel. Als de monitor puur voor kantoorgebruik voor jezelf is, dan zijn dit opties die je eigenlijk niet nodig hebt.
Verversingssnelheid
Iedere monitor heeft een bepaalde verversingssnelheid (of refresh rate), die gemeten wordt in Hertz (Hz). Het aantal Hertz geeft aan hoeveel beelden de monitor weergeeft per seconde. Hoe hoger dit aantal is, hoe vloeiender beelden op je monitor zullen zijn. Een 60Hz monitor plakt in feite 60 fotoās per seconde aan elkaar, waardoor het beeld lijkt te bewegen.
iets wat voer voor discussie is. Wetenschappers zeggen namelijk dat het menselijk ook niet meer dan 100Hz kan registreren, meer zou daarom zinloos zijn. Echte puristen menen het verschil wel te zien. Hoe dan ook, voor zakelijk gebruik is 60Hz, de standaard, doorgaans meer dan genoeg en is meer echt niet nodig. Alleen wanneer je veel met bewegende beelden werkt, bijvoorbeeld bij videobewerking, is het te overwegen een hogere verversingssnelheid te nemen.
Curved of Ultrawide
Developers of designers kiezen nog wel eens voor een curved of ultrawide scherm.
Een curved monitor is licht gebogen, waardoor kleuren beter weergeven worden. Bovendien zou het ergonomisch beter zijn, omdat je ogen en nek minder hoeven te bewegen. Voor kantoorgebruik is het echter geen populaire keuze. Het is duurder dan een ongebogen scherm en bovendien vinden sommige mensen het simpelweg onprettig.
Een ultrawide scherm is, zoals de benaming ultrabeed al zegt, simpelweg breder, waardoor er meer verschillende zaken naast elkaar getoond kunnen worden. Mensen die vaak meerdere programmaās naast elkaar gebruiken hebben hier voordeel bij, omdat ze deze makkelijker naast elkaar kunnen zetten. Dit is bijvoorbeeld een groot voordeel voor developers die op Ć©Ć©n scherm kunnen programmeren en direct kunnen zien wat het resultaat is op hetzelfde scherm.
Vergeet de muis en toetsenbord niet
Bij een desktop heb je altijd een muis en een toetsenbord nodig, maar bij gebruik van een monitor als uitbreiding voor een laptop wordt niet nog wel eens vergeten. Het is echter wel aan te raden, want anders moet je alsnog vooroverbuigen om te typen op je laptop. Vergeet deze dus niet te bestellen wanneer je een monitor koopt!
Conclusie
Uiteindelijk is welke monitor je koopt natuurlijk vooral afhankelijk van hoeveel je ervoor wilt betalen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een 27 inch LG 4K-monitor die in hoogte verstelbaar is, de LG 27UL650. Deze kost, inclusief BTW, ongeveer ā¬350. We gebruiken deze in combinatie met Macbook Pro laptops.
Als laatste toevoeging: gebruik je geen standaard HDMI-aansluiting om je beeldscherm te koppelen, maar bijvoorbeeld USB-C, bijvoorbeeld voor je Macbook zonder hub? Let er dan even goed op dat de monitor deze aansluiting heeft. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Wij hebben ervoor gekozen gebruik te maken van een hub/dock, want dat is onderaan de streep goedkoper en biedt meer connectiemogelijkheden voor de Macbook.