Ieder bedrijf krijgt wel eens te maken met hardware die niet meer gebruikt wordt. Waar het weggooien ervan de makkelijkste optie lijkt, raden we je aan om hier zorgvuldig mee om te gaan. Data kan immers lekken en daarom is het belangrijk dat gegevens op een juiste manier verwijderd en/of vernietigd worden. We geven je een aantal tips.
Het belang van veilig data verwijderen
We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat het niet wenselijk is als (gevoelige) gegevens van je klanten of van jezelf in andermans handen vallen. Maar dat niet alleen, je bent namelijk ook wettelijk verplicht om dit te voorkomen.
Zo heb je enerzijds te maken van de AVG/GDPR, oftewel de Algemene verordening gegevensbescherming. Deze wet geldt voor de hele Europese Unie en is erop gericht om bedrijven de juiste maatregelen te laten treffen om het uitlekken van gevoelige informatie tegen te gaan.
Mocht je toch een datalek hebben dan krijg je te maken met de Meldplicht Datalekken. Je moet het lek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en soms ook aan de betrokkenen. Dat kost een hoop gedoe, komt onprofessioneel over en is daarnaast in het algemeen natuurlijk geen fijne situatie.
Waarop letten bij hardware verkopen?
Wellicht voldoet je hardware voor jouw bedrijf niet meer aan de juiste eisen, maar is het verder nog prima spul. In dat geval kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld computers, servers en netwerkapparatuur te verkopen. Daar moet je echter mee oppassen, want als je zomaar hardware verkoopt dan zijn gegevens in sommige gevallen nog terug te halen.
Kies daarom het liefste voor een betrouwbare zakelijke hardware opkoper. Deze zorgt voor veilige data verwijdering alvorens de apparaten opnieuw op de markt worden gebracht. Of dat nu gaat om laptops, workstations of gebruikte servers.
Hoe weet je of de hardware koper ook Ć©cht de gegevens verwijdert? Je krijgt dan een rapportage en certificaat. Mocht er toch ooit iets lekken (wat dan in principe al niet zou kunnen), dan kun jij als bedrijf in ieder geval aantonen dat je de juiste stappen hebt ondernomen.
Bovendien krijg je bij een specialistische opkoper ook vaak waarde voor geld. Zo houd je er zelf nog wat aan over en geef je hardware een tweede leven.
Waarop letten bij hardware weggooien?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hardware het einde van zijn levensduur bereikt heeft en dat verkopen niet meer relevant is. Ook in dit geval is het belangrijk om je apparaten niet zomaar in de vuilbak te gooien.
Je datadragers vernietigen is in dit geval absoluut aan te raden. Een gespecialiseerd bedrijf kan je hiermee van dienst zijn. Zij zorgen voor een veilige en snelle destructie. Hoe gaat dat in zijn werk?
Eerst worden de datadragers geregistreerd. Daarna worden ze vernietigd op de juiste wijze. Vervolgens wordt het IT-restafval op een milieuvriendelijke manier afgevoerd. Tot slot ontvang je een certificaat van de vernietiging, alsook een uitgebreide rapportage met daarop de datum van vernietiging, serienummer en kenmerken.
Op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je er alles aan hebt gedaan om je eigen gegevens en die van je contacten te beschermen. Zo voldoe je niet alleen aan de wetgeving, maar zorg je er ook voor dat gevoelige informatie niet ongewenst in verkeerde handen valt. Wel zo rustgevend!