De voordelen van dedicated servers voor professionals

Met een dedicated server kies je voor optimale rekenkracht.

605

Een dedicated server is toegewezen hardware waarop jouw software draait. Hiermee heb je je eigen processoren, harde schijven, RAM geheugen en SSD’s tot je beschikking. Wat zijn de voordelen van dedicated servers en wanneer is het een goede keuze om hier als professional gebruik van te maken? We vertellen er meer over.

Voordelen dedicated server

Een dedicated server biedt uitermate veel rekenkracht. Bovendien is die server compleet voor eigen gebruik. Dat betekent dat je geen last hebt van overige gebruikers op de server. Je kunt hiermee de snelheid flink verhogen tegenover shared hosting of een eigen VPS. Je kunt namelijk caches op maat instellen. Een ander voordeel is dat je hiermee minimale beveiligingsrisico’s loopt, omdat er alleen je eigen software op draait.

Dedicated server op maat

De keerzijde die genoemd kan worden aan de dedicated server is dat deze prijziger is dan shared hosting of eigen VPS. Gelukkig kun je een dedicated server op maat bestellen. Dat wil zeggen dat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt. Daaronder vallen:

  • De kracht van de processor in GHz: meestal tussen 1,5 en 3,4 GHz
  • Het RAM geheugen: vaak van 8 GB tot 96 GB
  • Hard Disk Drive (HDD) in aantal GB/TB en soort (SSD, SAS, SATA)
  • Kaart en type dedicated server

Het is natuurlijk zonde om meer te betalen dan nodig, maar houdt er ook rekening mee als je in de toekomst eventueel uit wilt breiden dat je beter meteen voor een wat geavanceerder model kunt kiezen.

Weet je niet welk type dedicated server je nodig hebt? Dan kun je je het beste laten adviseren door een specialistisch bedrijf. Zij stemmen de CPU, RAM en Hard Disk met je af en houden er rekening mee waarvoor je de server wilt gebruiken. Voorbeelden zijn Machine Learning, Blockchain/Crypto, Gaming, Simulation, Databases, Storage & Back-up en High Performance Computing.

Voordelen dedicated server

Wanneer kiezen voor een dedicated server?

Hierboven las je al een aantal voorbeelden waarvoor een dedicated server uitkomst biedt. Vaak kiezen bedrijven met grote webwinkels voor zo’n server, omdat ze veel rekenkracht nodig hebben. Hiermee kun je de performance van de website verhogen, wat een positief effect heeft op onder meer de gebruikerservaring en de ranking in Google. Dit kan dus indirect voor meer opbrengsten zorgen.

Ook bedrijven die veel werken met vertrouwelijke gegevens kunnen voordeel hebben bij een dedicated server. Zo ben je zeker dat deze gegevens niet op straat belanden en dat je voldoet aan de wetgeving rondom bescherming persoonsgegevens. Bedrijven die werken met grote databases kiezen er dan ook geregeld voor. Verder zijn dedicated servers bij uitstek interessant voor industrieën als gaming en blockchaintechnologie.

Vorig artikelVlaggen als promotiemiddel van je bedrijf?
Volgend artikel3D-printen dankzij een 3D-filament