3D-printen dankzij een 3D-filament

Dit is het verschil tussen de diverse 3D filamenten 

646

Steeds meer ondernemers kiezen voor het gebruik van een 3D printer op kantoor. Het biedt verschillende voordelen. Denk aan de mogelijkheid om onderdelen voor het productieproces just-in-time zonder een onnodig verlies van materialen uit te kunnen printen. Het maakt de afhankelijkheid van externe partijen veel minder groot. Het enige wat men nodig heeft is een 3D printer en 3D filament. Deze filamenten worden in verschillende soorten aangeboden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om tot de juiste keuze te komen. Welke soorten zijn er? In dit artikel zetten we ze op een rijtje. Laat je bij de aankoop van een 3D printer goed adviseren over de verschillende soorten filamenten die in de printer gebruikt kunnen worden. 

PLA filamenten voor een 3D printer 

Een van de bekendste soorten is het PLA filament. PLA staat hierbij voor polylactic acid, wat een plasticsoort is wat wordt gewonnen uit verschillende natuurlijke bronnen. Een voorbeeld hiervan is maïs. Doordat het PLA filament van natuurlijke bronnen gemaakt wordt, schaadt dit het milieu veel minder dan andere opties. Het maakt het PLA filament een hele milieuvriendelijke en duurzame oplossing. Een bijkomend voordeel is dat de geur van het printen aangenamer is dan die bij andere soorten filamenten voor een 3D printer. 

PolyVinyl Alcohol filamenten (PVA) 

Naast de PLA filamenten zijn ook de PVA filamenten populair. PVA staat hierbij voor polyvinyl alcohol. Belangrijk verschil tussen de PLA en PVA filamenten zit in het feit, dat de PVA filamenten voornamelijk gebruikt worden als een ondersteuningsmateriaal voor de bouw van objecten. Daar waar de PLA filamenten gebruikt worden voor de bouw zelf. Men gebruikt de PVA filamenten voornamelijk bij grotere objecten. Iets waarbij het de resultaten van het uiteindelijke object ten goede komt. Bij kleinere objecten is dat effect veel minder groot. De PVA filamenten zijn wateroplosbaar. 

ABS filamenten als derde optie 

Tot slot worden er ABS filamenten gebruikt in 3D printers. ABS is een afkorting van acrylonitrile butadiene styrene, wat een zogenaamde thermoplast is. Deze kunststofsoort wordt niet uit maïs gehaald, maar komt vrij bij de productie van aardolie. Uniek aan het materiaal is dat het vloeibaar wordt bij het verhitten hiervan, terwijl het materiaal uithardt bij het laten dalen van de temperatuur. Het kan hierdoor heel stevig worden, wat een lange levensduur garandeert. Onder meer voor modelbouwobjecten wordt vaak gebruik gemaakt van een ABS filament in de 3D printer. 

Vorig artikelDe voordelen van dedicated servers voor professionals
Volgend artikelDigital nomad trend: tips om te werken vanuit je caravan of camper!