Energie besparen op kantoor? 10 tips!

Besparen op de energierekening op zowel korte als lange termijn.

468
Energie besparen kantoor

Wil je minder voor stroom en gas betalen? Dat kan enerzijds door minder energie te gebruiken en anderzijds door lagere energietarieven te verkrijgen. Benieuwd naar tips hiervoor? In dit artikel vertellen we je hoe jij op energie bespaart!

1.    Schaf apparaten aan met een zuinig energielabel

Heb je een nieuw apparaat nodig, dan loont het om het energielabel te checken. Sommige apparaten met een zuinig energielabel zijn wat duurder in aanschaf, maar op de lange termijn zal dit zeker lonen. Kies bij voorkeur voor het A+++ energielabel.

2.    Vervang gloeilampen door ledverlichting

Ook hier geld dat ledlampen duurder zijn dan gloeilampen, maar uiteindelijk spaar je er flink mee uit op de eindrekening. Ook tl-verlichting vervang je het best door eco-lampen. Op termijn haal je je investering er zeker uit.

3.    Zet overbodige apparaten uit

Je computers constant in stand-by laten staan? Of je koffiezetapparaat na een paar koppen koffie de hele dag voor niets aan laten staan zonder gebruik? De printer nooit uitzetten? Nergens voor nodig, want dit sluipverbruik slurpt energie. Schakel apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt. Ook lampen uitzetten wanneer je ze niet nodig hebt help mee.

Energiebesparing kantoor

4.    Zet de verwarming lager

Een van de grootste gasvreters is de verwarming. Die de hele dag vol aan laten staan is zonde, want aan het eind van de maand krijg je een dure rekening gepresenteerd. Heeft je kantoor bijvoorbeeld meerdere ruimten, maar gebruik je een van die ruimtes een dag niet? Zorg dan dat de verwarming uit staat, of doe warmere kleren aan. Bovendien zorgt de zon (in warmere maanden) ook al voor flinke opwarming van de ruimte. Stel eventueel een klokthermostaat in als je ’s ochtends niet op een koud kantoor wil komen.

5.    Zet de koelkast op een koele plek

Heb je een koelkast op kantoor? Zet deze bij voorkeur op een koele plaats, want dan hoeft die minder hard te werken om op temperatuur te komen. Vervang je koelkast bijvoorbeeld door een losse en energiezuinige koelkast en zet hem in de berging of een andere plek waar de verwarming niet aanstaat. En laat de deur niet onnodig lang openstaan.

6.    Zorg voor goede isolatie

Warmte verliezen door slechte isolatie is zonde en op de lange termijn is het zeker een goede investering om beter te isoleren, bijvoorbeeld door dubbel glas. Houd ook de deuren dicht naar warme (in de zomer) en koude (in de winter) ruimtes, want lucht verplaatst zich snel waardoor de verwarming extra hard moet werken.

Kantoor energie besparen

7.    Stel de airco goed af op je kantoor

In de zomer is het fijn om de airco aan te zetten, maar helaas vreet het apparaat energie. Zorg dat je deze niet voor niets aan laat en gebruik hem bij voorkeur alleen op het heetst van de dag. En zorg daarnaast natuurlijk dat al je verwarmingen uitstaan. Kan je airco ook verwarmen? Dat is vaak voordeliger dan de verwarming aanzetten.

8.    Voorkom sluipgebruik

Niet iedereen weet dat het in het stopcontact laten zitten van opladers ook energieverbruik met zich meebrengt. Haal je telefoon- op laptopoplader dus ook zeker uit het stopcontact wanneer deze niet aangesloten is of wanneer het apparaat 100% opgeladen is.

9.    Investeer in zonnepanelen en andere manieren van duurzame energie

Zonnepanelen aanschaffen voor je kantoorpand is een slimme keuze voor de lange termijn. Het kost je eenmalige aanschaf, maar op den duur haal je dit er gemakkelijk uit. Het loont om de huidige subsidiemogelijkheden van de Rijksoverheid te checken, soms krijg je namelijk subsidie, bijvoorbeeld bij de aankoop van een zonneboiler en warmtepomp. Hier vind je er meer informatie over.

10. Thuiskantoor? Kies voor een lager energietarief

Zit je al lang bij dezelfde energiemaatschappij? Grote kans dat je ergens anders goedkoper uit kan zijn. Vergelijken is hierbij de boodschap. Aanbieders zorgen voor een zorgeloze overstap en vaak wordt een eventuele opzegboete ook betaald. Energietarieven vergelijk voor thuisgebruik is vrijblijvend en heel simpel, het kan via onderstaande knop door even je postcode en huisnummer in te vullen.

Vorig artikelZo switch je zonder ervaring naar een professionele IT-carrière
Volgend artikelLeg juridische kwesties voor aan een advocatenkantoor