De voordelen van een hybride cloud voor bedrijven

Een hybride cloud is een combinatie van een publieke en privé cloud.

434
Hybrid cloud of public cloud

Werken in de cloud is tegenwoordig vaker standaard dan uitzondering. En dat is niet voor niets, want het brengt tal van voordelen met zich mee. Samenwerken wordt eenvoudiger, je data staan veilig opgeslagen en raken nooit verloren, het is makkelijk schaalbaar en je hebt toegang vanaf ieder apparaat. Wist je dat een cloud op diverse manieren ingericht kan worden? Namelijk als publieke, privé en hybride cloud!

Wat is een hybride cloud?

Een hybride cloud (hybrid cloud) is een combinatie van een publieke en privé cloud. Dus om te weten wat het precies is, is het van belang om te weten wat deze begrippen inhouden.

Privé cloud / Private cloud

Een cloud omgeving die specifiek voor één organisatie bedoeld is en waarbij hardware en software niet met andere organisaties worden gedeeld. De grootste voordelen hieraan zijn de flexibiliteit (maatwerk) en de grote mate van beveiliging. Juist omdat de privé cloud alleen voor jouw organisatie wordt gemaakt.

Publieke cloud / Public cloud

Een cloud omgeving die gehost wordt externe cloudservice providers. Je maakt gebruik van de hardware, software en infrastructuur, maar bent zelf geen eigenaar daarvan. De voordelen van de public cloud zijn vooral de kosten. Je hoeft zelf niet te investeren in hardware en software en betaalt per gebruiker, waarbij je eenvoudig op- en afschaalt.

Waarom kiezen voor een hybride cloud?

Door een privé cloud en publieke cloud te combineren, maak je gebruik van de voordelen van beide opties. Alle gegevens die uitermate goed beveiligd dienen te worden, kun je dan het beste bewaren in de privé cloud. Overige zaken passen goed thuis in de publieke cloud. Dat maakt deze optie kostenefficiënt en ook steeds populairder. Je dient dit één keer tot in de puntjes goed in te richten, maar daarna kun je makkelijk aanpassen en schalen.

Voorbeeld hybride cloud: om aan bepaalde wetgeving in je branche te voldoen sla je privacygevoelige informatie op in de private cloud. De werknemers in het bedrijf wisselen daarnaast veel bestanden uit en werken daaraan samen in de public cloud, die bijvoorbeeld via Microsoft (Azure) of Google Cloud Platform draait.

Hybride cloud voordelen

Hybrid cloud infrastructuur altijd een goede keuze?

Nee hoor, een hybride cloud infrastructuur is zeker niet altijd de beste optie, tenminste als geld een rol speelt (wat toch vaak zo is). Soms heb je simpelweg voldoende aan alleen een publieke of een privé cloud. Dat hangt onder meer af van de complexiteit en gevoeligheid van gegevens, en ook de bedrijfsgrootte kan een rol spelen.

Bovendien is de keuze voor een publieke cloud in veel gevallen financieel gezien de beste keuze. Niet altijd, want bij grote dataopslag kan private cloud juist weer goedkoper zijn. Om te weten wat de beste optie is voor je bedrijf kun je het beste de volgende tip opvolgen.

Gratis migratie scan laten doen

Als je twijfelt welk type cloud het beste bij je bedrijf past, dan kun je een gratis migratie scan overwegen. Dit is mogelijk bij Cloud360. Het is een onafhankelijke data migratie specialist, die werkt zonder commissie van leveranciers. Het grote voordeel daaraan is dat ze geen baat hebben bij het aanprijzen van een bepaalde service. Zij werken volledig op maat, waardoor ze je altijd de beste optie op basis van de bedrijfsbehoeften kunnen aanbevelen.

Vorig artikelInstructievideo’s: jouw sleutel tot B2B leadgeneratie
Volgend artikelOntdek de voordelen van een online boekhouder