Bedrijfssport voor gezondere werknemers? Zo richt je het in!

Fitter aan het werk.

1029
macbook op pingpongtafel

Bedrijfssport, oftewel sporten met collega’s, heeft positieve effecten op de productiviteit van werknemers en op het terugdringen van ziekteverzuim, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (BNISB). Goede reden voor werkgevers om bedrijfssport te stimuleren. Maar hoe richt je dat nu in? In dit artikel ontdek je manieren om meer uit je werknemers te halen dankzij bedrijfssport.

Stressniveau verlagen

De werkdruk in zijn algemeen neemt toe en dit leidt tot stress op de werkvloer. Sporten met collega’s heeft als doel om dit stressniveau omlaag te brengen, om op die manier teamgevoel en werkmotivatie te triggeren. Als gevolg zitten werknemers beter in hun vel en daalt het ziekteverzuim.

Vooral voor werknemers die hun tijd vooral op kantoor zittend doorbrengen is bedrijfssport een goede optie. Wat zijn de mogelijkheden?

Lunchwandeling

Uit het onderzoek blijkt tevens dat het aanmoedigen van een lunchwandeling een goede zet is. Collega’s vinden het fijn om een ommetje te maken tijdens de pauze. Tip voor de werkgever: ben niet te streng als iemand vijf minuten later binnenkomt, maar complimenteer juist dat collega’s zijn gaan wandelen. Ga zelf ook (regelmatig) mee, om het teamgevoel te versterken.

Bied sportmogelijkheden op de werkvloer

Bij deze optie hoef je niet meteen een hele fitnessruimte in te richten, het kan hem al zitten in de kleine dingen. Wat dacht je van de altijd populaire pingpongtafel? Die doet het erg goed op de werkvloer en zorgt voor veel enthousiasme. Ook een voetbaltafel, dartbord of goaltje en basket op de buitenplaats zijn populair. De echte fanatiekelingen gaan voor een crosstrainer, loopband of gewichten. In dit laatste geval is het fijn als werknemers op de werkplek ook kunnen douchen.

Vraag je je af wat dit je gaat kosten? Hier een aantal opties:

tafelvoetbaltafel

Organiseer een toernooi met beloning

Werknemers houden van competitie in het spel, aldus het NISB. Organiseer daarom een toernooitje, bijvoorbeeld in voetbal of badminton. Te weinig werknemers? Overweeg dan om een samenwerking te zoeken met bedrijven in de buurt, zo help je elkaar vooruit en kunnen jouw werknemers in een team strijden om de titel.

Een bonus is het om je werknemers teamkleding te geven. Zo creëer je goodwill en teamgevoel. Na afloop kunnen de werknemers de sportkleding nog steeds gebruiken, waarbij ze als het goed is op een positieve manier aan jou/hun werk denken.


Zorg voor een actieve werkplek

Bij sommige banen zit je de hele dag achter het bureau. Het is echter beter voor werknemers om te wisselen van houding. Heb je bijvoorbeeld een overleg met een collega gepland? Zolang er geen aantekeningen gemaakt hoeven worden, dan kun je dat ook al wandelend doen.

Een actieve houding kun je tevens stimuleren door het aanschaffen van ergonomische kantoormeubelen, zoals verstelbare bureaus. Het bedrijf Fitnest biedt bureaus aan die je met een druk op de knop in hoogte kunt verstellen. Zo kun je staan en zitten afwisselen.

Waarom is deze afwisseling in staand en zittend werken zo gezond? Te lang zitten verhoogt het risico op depressies en allerlei ziekten. Langer dan een uur staan is slecht voor de bloedcirculatie en kan zorgen voor spataderen. Kortom, een verstelbaar bureau biedt hier uitkomst!

Stimuleer sporten buiten werktijd

Er zijn verschillende mogelijkheden om sporten buiten werktijd te stimuleren, hierbij kun je denken aan de volgende:

  • Geef een fitnessabonnement aan je werknemers (of vergoed een deel daarvan)
  • Stel hen het Nationale Fietsplan voor, waarbij werknemers een compleet fietspakket kopen met hun brutoloon, waardoor ze 40% belastingvoordeel krijgen (over de inleg hoef je namelijk geen inkomstenbelasting te betalen – hier meer info).
  • Kies voor fitnessgroepsles. Stel bijvoorbeeld aan je werknemers voor om op vrijdagmiddag een uurtje eerder te stoppen met werken en in plaats daarvan een gezamenlijke groepsles te volgen.

Heb je zelf nog interessante aanvullingen op dit artikel of wellicht voor een nieuw artikel? Laat het ons gerust weten via [email protected].

Vorig artikelHoe werkt een computerbril tegen vermoeide ogen en hoofdpijn?
Volgend artikelDe voordelen van een VPN: veilig browsen vanaf iedere locatie