Bedrijf verduurzamen tips: 4 makkelijke manieren!

Sommige bedrijf verduurzamen tips helpen ook op kosten besparen.

225
Bedrijf verduurzamen tips

Duurzaamheid is in deze tijd een absolute noodzaak voor bedrijven. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenbesparingen opleveren en het imago van je bedrijf verbeteren. Met de volgende vier manieren kun je in je bedrijf simpel aan de slag met verduurzaming.

1.  Ga voor meer energie-efficiëntie

Een van de meest directe manieren om je bedrijf te verduurzamen is door over te stappen op energie-efficiënte apparatuur en verlichting. Vervang oude, energieverslindende apparatuur door moderne, energiezuinige modellen. Dit geldt met name voor airconditioning, verwarmingssystemen en kantoorelektronica. Investeer daarnaast in ledverlichting. Dit type verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen. Deze investeringen kunnen zichzelf vaak snel terugverdienen door de besparing op energiekosten.

2.  Recycle elektronica

Elektronica afval is een groeiend probleem, maar je kunt bijdragen aan de oplossing door goed beleid voor elektronica recycling te implementeren. Oude computers, printers, telefoons en andere elektronische apparatuur bevatten waardevolle grondstoffen die kunnen worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Zorg ervoor dat je elektronica afval op een verantwoorde manier afvoert door samen te werken met erkende recyclingbedrijven. Sommige organisaties bieden zelfs programma’s voor het recyclen van elektronica en kunnen je helpen bij het vernietigen van gevoelige gegevens op oude apparaten.

3.  Verklein de afvalberg

Bedrijven genereren vaak aanzienlijke hoeveelheden afval, maar je kunt stappen ondernemen om afval te verminderen en te recyclen. Start daarvoor met een grondig onderzoek naar de materialen die je onderneming momenteel verspilt. Dit kan in kleine dingen zitten. Moedig medewerkers aan om dubbelzijdig te printen, gebruik te maken van herbruikbare koffiekopjes en waterflessen, en om papier te recyclen. Investeer daarnaast in goed afvalbeheer. Je kunt informeren bij ondernemersverenigingen bij jou in de buurt om te kijken of er op dat gebied al gezamenlijke initiatieven zijn.

4.  Reis minder

Zakelijk reizen is een grote bron van uitstoot van CO2. Overweeg alternatieven zoals online vergaderingen en webinars om de behoefte aan fysieke vergaderingen te verminderen. Door de coronaperiode zijn we hier al goed aan gewend geraakt en zijn de faciliteiten om online te vergaderen ook sterk verbeterd. Als reizen onvermijdelijk is, probeer dan groenere transportopties, zoals carpoolen of het gebruik van het openbaar vervoer. Je kunt ook overwegen om de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te compenseren door te investeren in klimaatprojecten, bijvoorbeeld in bosbouw of hernieuwbare energie. Hoe klein zo´n bijdrage misschien lijkt: op het gebied van verduurzaming telt iedere stapje!

Vorig artikelWerkstress en zwaar lichamelijk werk blijken grootste oorzaken ziekteverzuim
Volgend artikelInstructievideo’s: jouw sleutel tot B2B leadgeneratie