4 redenen om voor een ‘smart building’ te kiezen

Automatiseren met een smart building in Nederland kan diverse voordelen opleveren.

438
Smart Building Nederland

Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel verschillende mogelijkheden om gebouwen ‘slimmer’ te maken. Ofwel om gebouwen zo in te richten dat zij enorm veel voordelen opleveren voor de eigenaar. Met name bedrijven kunnen hier enorm veel baat bij hebben. Een zogenaamde smart building biedt ongelooflijk veel. Hieronder volgen 4 redenen om voor automatiseringsstrategieën te kiezen en zo het gebouw ‘slimmer’ te maken.

1.      Gezond binnenklimaat

Meer dan ooit is er aandacht voor de luchtkwaliteit in gebouwen. Zeker sinds corona. Tijdens de crisis is maar al te duidelijk geworden hoe belangrijk een goed binnenklimaat is. Tegelijkertijd is ook goed te zien dat het in veel gebouwen nog niet al te goed gesteld is met de luchtkwaliteit. Sterker nog: deze blijkt soms nog ongezonder te zijn dan buitenshuis. Dit terwijl we ons buiten juist veel zorgen maken!

Tijd om hier dus verandering in te brengen. Het binnenklimaat kan relatief eenvoudig worden aangepakt binnen een smart building. Gebouwautomatisering maakt dat alle systemen automatisch aangevoerd kunnen worden. Bovendien zijn er verschillende sensoren die mogelijke gevaarlijke waardes in de lucht kunnen meten en kunnen ingrijpen. Ook zullen kapotte filters direct worden opgemerkt, zodat er bij problemen direct door de eigenaar ingegrepen kan worden.

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk op de werkvloer. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de luchtkwaliteit van essentieel belang is voor de gezondheid en de productiviteit van de werknemers. Hoe beter de gezondheid, hoe hoger de productiviteit en hoe beter dus voor het bedrijf.

2.      Extra beveiliging

In smart building zijn er ook extra beveiligingsvoordelen. Via handige systemen kan het gebouw extra beveiligd worden. De systemen worden bovendien ook nog eens allemaal automatisch aangevoerd. Hierdoor is er minder mankracht nodig om de beveiliging te regelen, maar zal het gebouw wel bijna onmogelijk te bereiken zijn voor indringers.

Sommige systemen zijn er ook op gericht om enkel bekende bezoekers en medewerkers in het gebouw te laten. Zelfs tijdens kantooruren kan dit heel streng zijn. Bijvoorbeeld met behulp van een badge-laser. Deze innovatieve systemen kunnen in het hele bedrijf worden aangesloten en maken het voor facilitair managers gemakkelijker om het bedrijf veilig te houden.

Beveiliging smart buildings

3.      Inzicht in alle gebouwbeheersystemen

Speciale programma’s waarmee je alle gebouwbeheersystemen kunt uitlezen zijn al heel wat jaren beschikbaar. Toch waren ze niet altijd even effectief. Soms kwam de informatie niet goed over, was deze onbetrouwbaar of dusdanig gefragmenteerd dat dit weinig concrete informatie opleverde. Met behulp van de moderne systemen in een smart building is het mogelijk om in één klap inzicht in alle gebouwbeheersystemen te krijgen. Zo wordt direct duidelijk waar het goed of juist minder goed loopt.

4.      Minder mankracht nodig

Het onderhouden en optimaliseren van een bedrijfspand is veel werk. Meestal worden hier speciale krachten voor ingezet. Dit kost echter ook flink wat geld. Met behulp van enkele moderne systemen ben je echter in staat om minder mankracht te gebruiken. Dat scheelt geld en extra moeite voor het personeel.

Vorig artikelRegels en tips omtrent verzending van pakketten door jouw webshop
Volgend artikelDoorstart maken na faillissement van bedrijf?