Wat is goedkoper? Freelancer of iemand in loondienst aannemen?

Tijd om uit te breiden!

1831
Man steekt hand uit

De zaken gaan voortreffelijk en eigenlijk krijg je het in je eentje allemaal niet meer rond. Herkenbaar? Dan is het tijd om uit te breiden. Dit kan middels een werknemer in loondienst of met een freelancer. Wat de beste keuze voor jou is hangt geheel af van je situatie, maar om je alvast op weg te helpen met je keuze zetten we een aantal punten om rekening mee te houden voor je op een rijtje.

Voor hoeveel uren kom je iemand te kort?

Allereerst is het belangrijk om je af te vragen voor hoeveel uren je iemand nodig hebt en voor welke functie. Gaat het om iets tijdelijks? Ben je zelf toe aan een break en wil je dit laten opvangen? Of ben je zo hard gegroeid dat je structureel iemand kunt gebruiken?

Als je iemand tijdelijk nodig hebt voor een project of opvang dan is het in de meeste gevallen slim om een freelancer in te huren, want bij het aannemen van iemand in loondienst komt heel wat kijken. Voor de langere termijn kan een werknemer in loondienst een slimmere keuze zijn.

Wat kost een werknemer in loondienst?

Een veel gestelde vraag van iemand die overweegt om personeel aan te nemen: ‘Wat kost een werknemer in loondienst?’ Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven, maar we kunnen je wel vertellen met welke kostenposten je rekening moet houden. Deze kun je zelf doorrekenen om op de kosten te komen.

De volgende kostenposten moet je dekken je als je iemand aanneemt in loondienst:

  • Brutoloon
  • Loonheffing
  • Verzekeringen
  • Pensioenkosten
  • Overige kosten, zoals reiskosten en opleiding
Vrouw met helm en veiligheidsbril aan het werk

Brutoloon

Dit is vaak de grootste kostenpost bij het aannemen van een werknemer. Zit je vast aan een CAO, dan moet je je over het algemeen houden aan een minimumloon dat hoger is dan het wettelijk vastgestelde minimumloon. Hierbij reken je ook nog 8% vakantietoeslag (en eventueel een dertiende maand of een bonus).

Loonheffing

Werknemers kunnen van hun brutoloon nog heel wat loonheffing aftrekken om vervolgens hun nettoloon over te houden. Maar wist je dat ook de werkgever bijbetaalt aan de loonheffing. Deze bestaat uit belastingen, sociale premies en bijdragen. Het bedrag van de loonheffing hangt ook weer af van de CAO en het bruto salaris, maar een algemene stelregel is circa 30% van het brutoloon. Ook best een flinke post dus.

Verzekeringen

Personeel in dienst hebben brengt risico’s met zich mee en daarom moet je verzekeringen nemen. De belangrijkste is de aansprakelijkheidsverzekering. De hoogte van de premie hangt af van de risico’s in de sector. Daast deze verzekering dien je ook rekening te houden met extra inventaris, zoals een extra laptop of kantoormeubilair. Hierdoor zal je huidige premie wellicht stijgen. Verder zijn er optioneel extra verzekeringen te nemen, zoals verzuim- en autoverzekering.

Pensioen

In veel branches is de werkgever verplicht pensioen te betalen, dit volgens de CAO. Dit pensioen kun je onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij. Indien pensioen niet in de CAO omschreven is dan ben je als werkgever niet verplicht dit te regelen. De hoogte van het pensioen is afhankelijk van de CAO of daarbuiten wat je zelf bepaalt als werkgever.

Overige kosten

Overige kosten kunnen breed zijn. Van het aanschaffen van nieuwe elektronica tot de extra kosten van de boekhouder/voor salarisadministratie. Ook opleidingen of het aanschaffen van een werkauto vallen hieronder. Kerstpakketten, personeelsuitjes, noem maar op! Ook heeft een werknemer altijd een contract voor een bepaald tijd of een vast contract waar je niet zomaar onderuit kan als je dit toch om de een of andere reden zou willen.

Let op, in dit artikel is geen rekening gehouden met aftrekposten voor belasting, waardoor de uiteindelijke kosten uiteindelijk lager kunnen uitvallen. Deze zijn bovendien geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Vraag hiervoor een boekhouder of ander expert om advies.

Twee vrouwen en een man in een meeting op kantoor

Of toch een freelancer?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er best wat kosten om rekening mee te houden. Maar goed, als je bedrijf zo hard aan het groeien is dan is dat natuurlijk ook iets positiefs. Het is dan kiezen of delen en vaak maak je de beslissing dat je er niet omheen kunt, tenzij… Je een freelancer inschakelt.

Een freelancer inhuren kan een goede optie zijn als je twijfelt of je iemand aan moet nemen. Er zitten zowel voordelen als nadelen aan tegenover het aannemen van iemand in loondienst:

Voordelen freelancer ten opzichte van iemand in loondienst:

  • Je zit nergens aan vast en kunt gemakkelijker van diegene af, bjivoorbeeld als je toch niet genoeg werk hebt of als diegene niet goed bevalt;
  • Wordt de freelancer ziek? Dan hoef je geen salaris door te betalen;
  • Bijkomende kosten zoals hierboven genoemd kun je schrappen, je betaalt een vast tarief per uur of project.

Aan deze voordelen van de freelancer kleven ook wel weer nadelen vast, die je voorkomt door iemand in loondienst aan te nemen:

  • Degene in loondienst werkt normaal gesproken (bijna) alle uren bij jou op locatie waardoor je makkelijker in overleg kunt. Je kunt vaak ook meer van diegene verlangen, zoals het werken op vaste tijdstippen;
  • Met iemand in loondienst bouw je daarom vaak sneller een band op. Diegene leert jou, je systemen en je bedrijf vaak sneller kennen; 
  • Freelancers zijn vaak qua bruto uurtarief een stuk duurder dan een werknemer (er zal vaak bij een bepaald aantal uur per week een omslagpunt liggen, maar dit is voor ieders situatie anders).

Wat kost een freelancer?

Prijzen van freelancers liggen overigens stevig uit elkaar, zowel buiten als binnen verschillende branches. Factoren als ervaring, regio, concurrentie spelen daarnaast een rol. Uiteindelijk bepalen freelancers zelf hun tarief en beslis je zelf of je dat ervoor over hebt.

Onze tip is om verschillende freelancers met elkaar te vergelijken. Hiervoor heb je verschillende platformen waar je een opdracht kan plaatsen en waar je vrijblijvende pitches en offertes van freelancers ontvangt. Het helpt je om je keuze te maken.

Uiteindelijk is het vooral een afweging voor jezelf of je liever een freelancer of iemand in loondienst aanneemt. Maak berekeningen voor de kosten van iemand in loondienst en bepaal welke voor- en nadelen voor jou het zwaarst wegen. 

Heb je kleine beetje werk dat gedaan moet worden dat in principe vanuit iedere plek op de aardbol gedaan kan worden, zoals een development klus of het maken van een animatie? Dan is het de moeite waard Fiverr eens te proberen. Hier plaats je goedkope klussen die opgepakt worden door mensen overal ter wereld. Probeer het hier vooral op te lossen in kleine duidelijke opdrachten en geen enorme projecten in één keer.


Vorig artikelHip én duurzaam: hergebruik oude kantoormeubelen
Volgend artikelHanden wassen op het werk: belangrijker dan ooit!