Wat is depositosparen en wanneer is het interessant?

Met depositosparen zet je je geld vast gedurende een bepaalde looptijd.

953
Depositosparen vergelijken tips

Depositosparen, wat is dat? Het is een spaarvorm waarbij je gedurende een bepaalde looptijd geld vastzet. Deze looptijd varieert over het algemeen tussen één maand en 25 jaar. Het voordeel is dat de rente doorgaans hoger is dan bij een reguliere spaarrekening. Daar staat tegenover dat je het geld gedurende de looptijd niet (zonder boete) aan kunt. We vertellen je meer over de mogelijkheden van sparen op deposito.

Rente depositosparen

Bij depositosparen zet je de spaarrente voor een bepaalde looptijd vast. Dat kan een voordeel zijn, zeker in tijden waarin de rente naar verwachting steeds meer zakt of zelfs negatief is vanaf bepaalde bedragen.

De rente op depositorekeningen ligt bovendien standaard hoger dan de reguliere spaarrekeningen waarbij je altijd toegang tot je geld hebt.

Verwacht overigens geen gigantische rentebedragen, rentenieren (leven van de rente) zit er tegenwoordig helaas niet bepaald meer in, ook niet bij grote spaarbedragen. De rente die je ongeveer mag verwachten ligt rond de 2%.

Hoeveel jaren geld vastzetten?

Een populaire looptijd voor depositosparen is 1 jaar. Dit noem je ook wel een termijndeposito. Je kunt je geld tevens voor meerdere jaren vastzetten. Vaak krijg je dan een hoger rentepercentage, maar niet altijd. Kortlopende rentetarieven worden namelijk bepaald aan de hand van renteontwikkeling op de geldmarkt, bij langlopende rentes wordt dit gedaan op basis van tarieven op de kapitaalmarkt.

Hierdoor is het qua rentepercentage niet altijd gunstiger om je geld voor langere termijn vast te zetten. Je moet voor jezelf altijd een afweging maken hoeveel je extra aan rente verdient, tegenover de looptijd en eventuele boete (gemiddeld tussen 1,5% en 4,5%).

Je weet ook niet wat de rentes over meerdere jaren gaan doen. Momenteel zitten we in een dalende lijn (tot negatieve rente aan toe). Bij een meerjarenplan ben je verzekerd van een vast rentepercentage. In sommige gevallen verdien je binnen enkele jaren de eventuele boeterente terug. Ook dit moet je meenemen in je keuze.

deposito rente sparen tips

Depositosparen vergelijken: waar op letten?

Bij het afsluiten van een depositorekening is het belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken. Bij sommige aanbieders ligt het percentage namelijk onder de 1%. Je kunt je dan afvragen of het vastzetten van je geld de moeite waard is.

Informeer bij banken als Rabobank, ABN AMRO en ASN Bank, maar neem ook eens online banken in overweging. Bij deze tweede keuze ligt de rente vaak hoger. Je moet voor jezelf beslissen of je daar je geld wilt wegzetten of dat je liever voor een gevestigde naam gaat. Duik bij twijfel in de reviews van andere klanten en verzamel zoveel mogelijk achtergrondinformatie.

Tot slot, pluis de algemene voorwaarden uit. Je wilt de kleine lettertjes niet missen. Zorg dat je in ieder geval antwoord hebt op de volgende vragen:

  • Hoelang staat mijn geld vast?
  • Weet ik 100% zeker dat de deposito rente vaststaat?
  • Is er een minimale of maximale inleg en kan ik tussentijds geld bijstorten?
  • Wanneer en waar wordt de rente gestort? Kan ik de rente direct opnemen?
  • Wat als ik mijn geld toch nodig heb, kan ik het afkopen met boete? Zo ja, wat is dan de boete en hoelang moet mijn geld vaststaan om deze boete terug te verdienen?
  • Is de bank in kwestie betrouwbaar? Wat gebeurt er met mijn geld bij eventueel faillissement?

Is depositosparen iets voor mij?

Heb je veel geld dat je de komende tijd niet nodig hebt? Dan is deposito sparen, zakelijk of privé, wellicht een goede keuze voor jou. Op lange termijn kun je hier over het algemeen meer aan verdienen dan wanneer je het op een reguliere spaarrekening plaatst.

Daartegenover staat je geld vast, dit is niet voor iedereen wenselijk. Met een 1-jarig plan loop je dan weer minder risico dan wanneer je je geld voor lange termijn vastzet. Al met al zal je voor jezelf moeten bepalen of het vastzetten van het geld (of eventuele boete of het betalen van negatieve rente bij een hoog spaarbedrag) het waard is om het risico te nemen.

Vorig artikelIets voor jou? Thuiswerken onder een tuinoverkapping!
Volgend artikelNieuwe onderneming gestart? Zo verzeker jij jouw bedrijf!