Investeren via Oneplanetcrowd: crowdfunding voor innovatieve projecten!

Duurzaam investeren in nieuwe projecten.

1108
typmachine met startup investments

In ons vorig artikel over crowdfunding vertelden we je al wat crowdfunding is, wat de voordelen ervan zijn en hoe het rendement kan opleveren. We gaven je tevens alvast een aankondiging van het crowdfunding platform Oneplanetcrowd: the place to be voor iedereen die wil investeren in duurzame en innovatie projecten. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Zelf een crowdfunding project starten? Lees dan het artikel over het starten van een crowdfunding project.

Wie is Oneplanetcrowd?

Op het platform Oneplanetcrowd worden innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samengebracht, met als doel door duurzame innovatie de wereld mooier te maken. Het platform is opgericht in 2012 en ondersteunde de eerste vijf jaar al in zo’n 180 projecten, waarbij er ruim 20 miljoen aan financiering binnenkwam. Ondertussen (2020) staat de teller op ruim 250 projecten met een totaalbedrag van meer dan 60 miljoen. De gemiddelde financiering per project bedraagt afgerond €250.000.

Crowdfunding investeringsmogelijkheden

Wanneer je via Oneplanetcrowd investeert dan kies je voor een project dat een positieve impact heeft op mens en milieu. Dit is combinatie met financieel rendement is een goede reden om je geld op deze manier in te zetten. Bovendien zijn er diverse beschikbare projecten, zodat er altijd wel een is die bij jouw persoonlijke kijk op de maatschappij en economie past.

Op Oneplanetcrowd.com vind je een overzicht van de uitstaande projecten. Tevens lees je per project de volgende informatie:

 • Rente (vaak tussen 4% en 8%)
 • Looptijd (tussen 1 en 10 jaar)
 • Type crowdfunding (lening of converteerbare lening)
 • Bedrag succesvol gefinancierd en door hoeveel investeerders.

Wanneer je een sneak preview wilt van de komende projecten, dan schrijf je je in op de Oneplanetcrowd nieuwsbrief.

Standaard lening of converteerbare lening?

Je kunt een standaard lening of converteerbare lening verstrekken. Met de standaard lening heb je meer zekerheid. Het is duidelijk welke rente je verdient (4% tot 10%) en hoe de lening afgelost wordt (lineair of annuïtair).

Durf je meer risico te nemen en ga je voor maximale winst (of verlies)? Kies dan voor de vorm converteerbare lening, waarbij het rendement van tevoren moeilijk vast te stellen is. Je investeert hierbij in scale ups met hoog groeipotentieel waarbij je later de mogelijkheid hebt om aandelen te kopen. Bij falen van het project kan je geld volledig in rook opgaan, maar bij succes kun je er veel winst aan behalen. Er zijn zelfs succesverhalen bekend waarbij het rendement 100% was (zoals SnappCar).

Risico’s crowdfunding investeren

Investeren in crowdfunding projecten brengt zoals elke investering risico’s met zich mee. Net als dat je bij beleggen nooit weet wat de koersen en waardes gaan doen, weet je bij crowdfunding nooit vooraf of een project succesvol gaat zijn. Het is goed om de volgende punten in het achterhoofd te houden en mee te laten wegen bij je investeringsbeslissing:

 • Bedrijf kan soms niet meer aan betalingsplicht voldoen, waardoor je je investering (deels) kwijt bent.
 • Het is vaak moeilijk om exacte informatie over een project te achterhalen en daarbij is de kans op succes niet gegarandeerd. In dat opzicht is investeren in crowdfunding enigszins een gevoelskeuze tegenover andere manieren van beleggen.
 • Bij investeren in één project loop je een groter financieel risico dan wanneer je je geld verspreidt.
 • Heel veel geld verdienen aan dit type investering is deels ook wel een kwestie van geluk. Het meeste profijt kun je over het algemeen behalen met een converteerbare lening (in plaats van een standaardlening). Het kan zijn dat je geld uiteindelijk volledig verdampt, maar er zijn ook tal succesvolle projecten bekend.
 • Crowdfunding waarbij je uiteindelijk aandelen verkrijgt is een langere termijninvestering, maar je weet niet wat de waarde van geld op termijn doet.
 • Een platform kan ook failliet gaan, waardoor het een pre is om te investeren in een gevestigd platform, zoals Oneplanetcrowd. Hier sluit je de juridische overeenkomst direct af met de leningnemer, waardoor er bij faillissement van het platform geen gevolgen optreden voor de overeenkomst.
 • Let op, investeren met geleend geld wordt AFGERADEN.

De 10 uit 10 regel: Oneplanetcrowd raadt aan om maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding projecten en daarbij te spreiden over minimaal 10 cases.

Voorbeeld succes tegenover verlies

Om je wat meer inzicht te geven in mogelijke scenario’s betreft winst en verlies, schetsen we je graag twee simplistische voorbeelden.

Winst: Je investeert in 10 verschillende projecten met converteerbare lening, die je omzet naar aandelen. Alle bedrijven worden flink meer waard, waardoor je een groot rendement behaalt.

Verlies: Je investeert in 10 verschillende projecten een bedrag van €1000 waarvan de rente 5% is. Eén van die projecten faalt waardoor je 10% van het ingelegde geld kwijt bent (€1000). Over de andere 9 projecten haal je 5% rente, waardoor je in totaal op een klein verlies uitkomt door dat ene gefaalde project. Had je al je geld op één paard gewed, dan had je verlies 100% kunnen zijn.

Kortom, investeren in crowdfunding kan zowel successen als verliezen brengen. Daarnaast moet je rekening houden met tijdsinvestering en een vaste beheerfee. Bij Onecrowdplanet is dat 0,8% inclusief BTW op jaarbasis over het uitstaande leenbedrag. Wanneer je meer dan €15.000 hebt uitstaan dan ontvang je via het loyaliteitsprogramma van OneplanetCrowd korting tot 50% korting.

Het totale project risico, oftewel de kans dat je geïnvesteerde geld niet terugbetaald wordt, ligt tot dusver onder de 2,7%.

Instappen met een laag bedrag – Start met investeren

Heb je nog nooit in crowdfunding geïnvesteerd? Dan is het wel echt een voordeel dat je kunt instappen met een laag bedrag. Je merkt al snel of investeren in crowdfunding projecten iets voor jou is. In de praktijk blijkt in ieder geval dat veel ondernemers het leuk en interessant vinden om nieuwe projecten te volgen en daar dan ook nog financieel rendement uit te kunnen halen. Het geeft een rush wanneer je succes boekt, een beetje alsof je het goede getal op de roulettetafel hebt gekozen.

Starten met crowdfunding projecten financieren? Maak dan nu je account aan bij Oneplanetcrowd en start. Begin met lage bedragen, want ophogen kan altijd nog. We wensen je veel geluk, maar tevens ook veel plezier!


Vorig artikelSummer time: go’s en no-go’s voor kleding op kantoor
Volgend artikelWat is ICP-aangifte en hoe werkt het?