Investeren in chalet goede keuze? Workation, vakantie & verhuur in één!

Bij het kopen van een chalet moet je rekening houden met diverse extra kosten.

1157
Bergjes.nl Chaletbouw | B2B2C.nl

Overweeg je om te investeren in een chalet en ben je benieuwd waar je op moet letten? Dan zit je goed in dit artikel. We benoemen de voordelen van een eigen chalet kopen, maar vertellen je ook waar je rekening mee moet houden en welke factoren belangrijk zijn voor je overweging en definitieve keuze. Doe er je voordeel mee!

Waarom chalet kopen?

Ondernemers die op zoek zijn naar een manier om hun geld waardevol te beleggen, komen vaak ook wel uit bij de vraag of investeren in een recreatiewoning een goede keuze is. Daarnaast zijn er ook mensen die er gewoonweg van dromen om een eigen chaletje te hebben. Wat je reden ook is, een chalet is multifunctioneel. Wat dacht je van:

  • Een heerlijke vakantie op jouw droombestemming
  • Werken en vakantie combineren vanaf een ideale rustplek (workation)
  • Verhuur voor extra inkomsten
Bergjes Chaletbouw Voorbeeld | B2B2C.nl

Chalet in Nederland kopen

Als je eenmaal hebt besloten dat je een chalet gaat kopen dan is het belangrijk om over de locatie na te denken. Binnenland, buitenland? In eigen land een chalet kopen heeft een aantal voordelen. Zo vallen ze onder de Nederlandse regelgeving, wat het er boekhoudkundig vaak wat gemakkelijker op maakt.

Ook voor verhuur biedt dit voordelen, want mocht er een keer iets mis zijn, dan ben je er binnen een mum van tijd bij. Daarnaast is het algemeen onderhoud allemaal net iets gemakkelijker te regelen. En ga je er zelf een vakantie doorbrengen, dan ben je er natuurlijk vliegensvlug.

Populaire locaties chalet kopen: Veluwe, Zeeland en de kust van Noord-Holland. Deze huisjes raak je bij verhuur vaak snel kwijt.

Overweeg een chalet op maat

Wanneer je toch gaat investeren dan wil je natuurlijk wel iets waar je écht blij van wordt. Het aanbod bestaande chalets is vaak relatief groot, maar je kunt ook kiezen voor chaletbouw. Hierbij stel je jouw droomhuisje helemaal op maat samen.

Chaletbouw Bergjes.nl | B2B2C.nl

Overige zaken om mee te nemen in je overweging

Nu al zin gekregen om een chaletje voor jezelf te hebben? Er zijn toch nog een aantal tips om mee te nemen in je overweging. We noemen hieronder een aantal belangrijke adviezen.

1. Bedenk hoe vaak je er zelf gebruik van maakt

Je zou een recreatiewoning het beste kunnen zien als een gecombineerde investering voor het verkrijgen van extra geld en geluk. Een plek waar je zelf graag naartoe gaat en wat je dan dus ook werkelijk doet. Daarom kies je het liefst voor een locatie die jou aanstaat.

Gaat het je puur om de verhuuropbrengsten? Dan kun je beter kiezen voor een chaletje op toeristische trekpleisters. Je kunt dan vaak een hogere verhuurprijs vragen. Tip is om nooit zomaar de eerste de beste chalet te kopen. Vergelijk de vraagprijzen van recreatiewoningen in de omgeving en doe goede research.

Chaletbouw Bergjes binnenkant

2. Weeg de baten en kosten tegen elkaar af

Verhuur kan een mooie extra inkomstenbron zijn, maar het kan ook flink tegenvallen bij chalets. Dat komt enerzijds omdat ze vaak aan flink hoge onderhoudskosten onderhevig zijn. Steeds weer nieuwe huurders, dan kan er zomaar eens iets kapot gaan. Houd rekening met eventuele onverwachte kosten.

Vakantiehuisjes raken daarnaast relatief gezien snel gedateerd (bijvoorbeeld vergeleken met een huurhuis). Ook komen er vaak erfpacht kosten bij kijken, omdat het chaletje niet op je eigen grond staat. Tot slot krijg je te maken met gemeentelijke belastingen (forensenbelasting). Zoek van tevoren de kosten uit en kijk of dit alles in je budget past.

3. Spit goed de regels van het betreffende chalet en vakantiepark door

Als vervolg op voorgaande tip betreft de erfpacht kosten, willen we ook benadrukken dat je rekening moet houden met overige regelgeving. Chalets staan dus vaak op vakantieparken waar extra regels van toepassing zijn. Mogen er bijvoorbeeld huisdieren op het park? Is het park kindvriendelijk? Hoe zit het met een (eigen) parkeerplek? Duik diep in de kleine lettertjes zodat je later niet onverwachts voor verrassingen komt te staan.

Bergjes.nl vakantiepark voorbeeld | B2B2C.nl

4. Beslis of een chalet voor jou de juiste investering is

Of een eigen chalet kopen iets voor jou is dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Het financieel oogpunt is hierbij natuurlijk belangrijk. Heb je geld over dat je kunt missen? Wil je graag investeren of zou je er een lening voor moeten aangaan?

Naast financiële vragen speelt ook het persoonlijk aspect een rol. Mogelijk wil je er heel vaak naartoe en vergroot het je geluk dusdanig dat het dit zonder twijfel waard is om te realiseren. Je leeft immers maar een keer, dus als het kan en je wil het, waarom niet?

Ga je tijdens vakanties liever veel verschillende locaties af? Ben jij iemand die zich snel zorgen maakt over wat er in het huisje gebeurt als je niet aanwezig bent? Krijg je al de kriebels als je eraan denkt dat je de werkelijke verhuur, het onderhoud en de schoonmaak moet regelen? Of ben je bang dat je je geld later weer nodig hebt en zit je nu al tegen de eventuele verkoop aan te hikken? Dan kun je wellicht je geld beter ergens anders in investeren, want anders kan het kopen/verhuren van een chalet veel kopzorgen met zich meebrengen.

Kortom, een persoonlijke keuze! Denk er eerst zelf goed over na en neem voor advies op maat het beste een gespecialiseerde boekhouder in de arm. Hij of zij kan je op basis van inzicht in al jouw cijfers adviseren of het financieel gezien een goede keuze is.

Voorbeeld chaletbouw Bergjes.nl | B2B2C.nl
Je kunt je chalet op maat laten samenstellen (voorbeelden: Bergjes.nl)
Vorig artikelPortfolio uitbreiden en steentje bijdragen met vrijwillige projecten, iets voor jou?
Volgend artikelWat houdt de ISO 9001 certificering precies in?