Doorstart maken na faillissement van bedrijf?

Om een doorstart te maken moet je aan diverse voorwaarden voldoen.

574
Doorstart na faillissement

Een faillissement is natuurlijk niet wenselijk, maar wist je dat dat niet meteen het einde van je onderneming hoeft te betekenen? In veel gevallen is het zelfs mogelijk om een doorstart te maken. Hoe zit dat met de voorwaarden van een doorstart en welke stappen kun je het beste ondernemen? Dat laatste is in iedere situatie anders, dus daarom geven we je in dit artikel een aantal algemene doorstart tips.

Wat is faillissement?

Onder faillissement wordt verstaan als een onderneming niet meer voldoende geld heeft om de rekeningen te kunnen betalen. Soms kun je nog wel een betaalregeling treffen met de schuldeiser(s), maar uiteindelijk stapelen de rekeningen zich op. Kom je niet meer uit die situatie? Dan kun je volledig stoppen, of kijken naar de mogelijkheden voor een doorstart.

Wanneer een doorstart maken?

Toegegeven, een faillissement is allesbehalve goed voor je reputatie. Zo’n nieuwtje doet al snel de ronde. De curator neust door je boeken en eventuele medewerkers belanden op straat. Natuurlijk wil je dit liever voorkomen dan genezen.

Komt het toch zover dat je een doorstart moet maken, dan wil dit zeggen dat je je bedrijf weer start met alles op de linkerzijde van de balans. De schulden worden als het ware van tafel geveegd nadat je faillissement hebt aangevraagd. Een doorstart kan gemaakt worden als er is berekend dat de onderneming zonder schulden wel levensvatbaar is. Het is dus nog wel belangrijk dat er geld op de plank blijft komen.

Doorstart na faillissement

Wat zijn de voorwaarden voor een doorstart?

Je kunt niet zo even een-twee-drie een doorstart maken, daar komen best wat zaken bij kijken. Logisch natuurlijk, anders zou het aantrekkelijk zijn om je schulden uit de weg te ruimen. Welke acties moet je ondernemen? Je moet ten eerste een plan aan de curator presenteren waarmee je aantoont dat de doorstart een succes zou worden. Je administratie dient tot in de puntjes in orde te zijn, want de curator gaat een grote lijst aan checks af. Voor een doorstart moet je een reëel toekomstperspectief bieden.

Verder moet er voldoende geld beschikbaar zijn om een bieding op bezittingen te kunnen doen. Je moet een bieding uitbrengen op een andere onderneming en je moet nadenken of je in het geval van personeel een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt. Je bent overigens niet verplicht om werknemers mee te nemen. Houd er rekening mee dat de rechten uit de oude arbeidsovereenkomst van kracht blijven. Het voordeel is dat je weet wat je aan je oude personeel hebt. Bovendien is het wel zo menselijk als je kunt voorkomen dat zij op straat belanden. Iets om goed over na te denken.

Schakel een doorstartspecialist in

Grote kans dat je (hopelijk) nog niet eerder een faillissement hebt meegemaakt. En wil je een doorstart maken, dan komen daar zoveel zaken bij kijken dat het zonder twijfel aangeraden is om een specialist in de armen te sluiten. Hij of zij weet welke stappen ondernomen moeten worden en zorgt ervoor dat niets vergeten wordt. Ook kan gekeken worden hoeveel potentie de doorstart heeft. De Doorstarters by Blended Law is zo’n bedrijf dat je kan helpen bij doorstart na faillissement. Na een vrijblijvende intake krijg je de juiste specialist voor jouw wens en situatie toegewezen. Ieder faillissement en iedere doorstart is immers anders.

Besef dat je er niet alleen voorstaat en dat je meer kans hebt op succes met behulp van een ervaren jurist. Zo voorkom je onnodige fouten, stap je niet in valkuilen en zorg je ervoor dat jouw plan en administratie tot in de puntjes in orde zijn. Handel bovendien zo snel mogelijk, wacht niet tot het te laat is. Dat een goede voorbereiding het halve werk is gaat in dit geval zeker op.

Vorig artikel4 redenen om voor een ‘smart building’ te kiezen
Volgend artikelPure kwaliteit met verschillende vormen van RVS plaatbewerking