De voor- en nadelen van non fungible tokens op een rijtje

Handelen in NFT's brengt risico's met zich mee, maar kan ook veel geld opleveren.

1280
Voordelen en nadelen NFT

Hoeveel producten zijn er écht schaars in ons land? We zien regelmatig dat dingen gemakkelijk te vervangen zijn of dat er nog duizend soortgelijke producten van bestaan. Schaarste is een wonderlijk iets. Het drukt de prijs van een product omhoog en maakt het tevens zeer gewild.

Wat is een non fungible token?

Als er dus iets is waar we van houden, dan is het wel uniciteit. Non fungible tokens zijn tegenwoordig zeer gewild. Dit is de tegenhanger van een fungible token. Dit zijn dingen die dus gemakkelijk vervangen kunnen worden. NFT’s zijn dus dingen die uniek zijn, niet gemakkelijk te vervangen zijn. Dit kunnen unieke digitale bestanden zijn, maar bijvoorbeeld ook een toegangskaartje voor een zeer gewild concert. Hoewel er daar heel veel van in omloop zijn, bevatten ze stuk voor stuk unieke codes die slechts door één persoon gebruikt kunnen worden. 

Handelen in non fungible tokens, ofwel NFT’s, is vandaag de dag erg populair. Dit vergaarde veel populariteit toen enkele mensen voor meer dan een ton een relatief simpele emoticon of ander digitaal bestand wisten te verkopen. Daardoor lijken NFT’s misschien een eenvoudige manier om snel geld te verdienen, maar niets is minder waar. Het vraagt echt om veel kennis en ervaring om dit op de juiste manier te doen. Het sleutelwoord is niet te duur inkopen en bovenal op het juiste moment verkopen. 

Maar is handelen in een non fungible token nu wel of geen goed idee? We zetten de voor- en nadelen kort voor je op een rijtje. 

Voordelen van een non fungible token

Een non fungible token is uniek. Hierdoor is er veel vraag naar. Mensen zijn dol op uniciteit. Bovendien heeft een digitaal uniek bestand nog meer grote voordelen. Zo is heel duidelijk te zien welke historie dit bestand heeft. Wie zijn ooit de eigenaren geweest? Hoe is deze ontwikkeld? Hoeveel is het waard? Dit maakt het voor een potentiële koper veel aantrekkelijker om een NFT te kopen. Er is immers meer vertrouwen. Je weet precies wat je kunt verwachten en waar je aan toe bent. Dat schept niet alleen vertrouwen, maar maakt het over een algemeen ook veel aantrekkelijker om een NFT te kopen en hier dus ook in te handelen.

Nog een groot voordeel is dat NFT’s ook voor artiesten en kunstenaars veel mogelijkheden bieden om extra te verdienen en unieke content aan te bieden. Men verwacht dat NFT’s zich de komende jaren steeds verder zullen ontwikkelen, waardoor er ook meer kansen voor artiesten en kunstenaars zullen ontstaan. Hard nodig gezien ook de steeds groter wordende illegale markt. 

Nadelen van een NFT 

Zoals bij alles geldt dat handelen in NFT ook nadelen heeft. Zo zijn er genoeg mensen die voor veel te veel geld een NFT hebben gekocht en deze vervolgens aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen raken. Dat is ‘het risico van het vak’ zullen we maar zeggen. Handelen in NFT’s kan dus zeker risico’s hebben.

Vorig artikelHet perfecte online plaatje!
Volgend artikelDit moet als beginner weten over handelen in cryptomunten zoals Bitcoin