Investeren in crowdfunding projecten: do or don’t?

Wat is crowdfunding en waarom zou je ervoor kiezen?

1307
mensen steken handen in de lucht

Geld op de bank zetten levert tegenwoordig nog maar weinig op (of kost zelfs geld). Daarom kiezen steeds meer ondernemers ervoor om te investeren of te beleggen. Een van de manieren om rendement te behalen is middels het geld investeren in crowdfunding projecten. De winsten kunnen hoog zijn, maar de risico’s groot.

Meer weten over crowdfunding? In dit artikel vertellen we over de voordelen en risico’s van investering in crowdfunding.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent vrij vertaald geld ophalen bij het grote publiek. Hierbij presenteert iemand een bedrijfsidee met als doel investeerders te overtuigen om geld in het project te steken. De investeerders pompen relatief kleine bedragen in de projecten via online platformen. Hoe meer potentie investeerders in het idee zien, hoe meer geld men over het algemeen voor een project ophaalt.

Modellen crowdfunding

Crowdfunding valt op te delen in soms vier, maar over het algemeen drie modellen:

  • Donatiemodel: waarbij de investeerder geld doneert zonder daar iets voor terug te krijgen.
  • Naturamodel: waarbij de investeerder doneert en daar een niet-financiële beloning voor terugkrijgt, bijvoorbeeld een ticket voor een event, een vermelding of een product.
  • Commercieel model: hierbij is er een financiële beloning aan de investering verbonden (mogelijk in combinatie met naturamodel).

In dit artikel gaan we in op het commercieel model en gaan we ervan uit dat je een investeerder bent die geld investeert in crowdfunding vanuit financieel oogpunt. In onderstaande video wordt het model met vier vormen uitgelegd die ook regelmatig gebruikt wordt, maar die we voor dit artikel minder relevant vonden.

Groei aan populariteit

De laatste jaren zijn de investeringen in crowdfunding projecten flink gegroeid. Uit onderzoek blijkt dat de totale investeringen in Nederland in 2019 maar liefst 424 miljoen euro bedroegen, dit tegenover 63 miljoen euro in 2014, slechts vijf jaar daarvoor.

In de basis werden er vooral projecten opgezet in de culturele en creatieve sector. Tegenwoordig kun je het echter zo gek niet bedenken of er is wel een crowdfunding project van te vinden.

Waarom investeren in crowdfunding project?

Die flinke investeringen van de afgelopen jaren zijn niet voor niets. Men zoekt naar nieuwe manieren om geld te verdienen aangezien het rendement op spaargeld minimaal is. Dit zijn redenen om in een crowdfunding project te investeren:

  • Je beslist zelf in welk (maatschappelijk) project je kansen ziet. Dit is een project waar je volledig achterstaat (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de bank, waar je geld geïnvesteerd wordt in door hun gekozen projecten).
  • Hogere vergoeding dan spaarrente (vaak rond 5%, met uitschieters naar zelfs 10%).
  • Soms krijg je naast financiële vergoeding ook leuke incentives.
  • Grote betrokkenheid bij investering.
  • Je kunt zelf het bedrag kiezen dat je investeert.

In principe krijg je naast de rente ook het geld in de vorm van aflossingen weer terug. Besef echter wel dat dit niet altijd het geval is, je kunt je investering ook kwijtraken bij eventueel faillissement. Dit is dus het GROTE risico aan investering in crowdfunding projecten.

Gewone lening of converteerbare lening

Bij de meeste crowdfunding projecten betaal je een bedrag aan de onderneming, die hier rente op terugbetaalt en aflost. De looptijd en het rentepercentage is dusdanig ingericht dat er wordt verwacht dat de onderneming gedurende het project genoeg cashflow heeft om af te lossen.

Soms is het echter ook mogelijk om voor een converteerbare lening te kiezen. Hierbij heeft de investeerder de mogelijkheid om op den duur aandeelhouder te worden. Meestal is dit het geval bij kleine startende ondernemingen die veel groeipotentieel hebben op korte termijn. De toekomstige cashflow is lastig te voorspellen en het risico van investeren in het project is relatief groot, maar het verwachte rendement ligt daarnaast ook hoger.

Bij een standaard lening is het rendement bekend, terwijl je dit bij een converteerbare lening eigenlijk niet uit kunt rekenen. Dat hangt totaal van het succes van het project af.

Crowdfunding do or don’t?

Crowdfunding kan je flink wat rendement opleveren, maar kan je dus ook geld kosten. Als investeerder moet je van een risico houden en daarnaast overwegen of je voor een project met gewone lening of met converteerbare lening gaat. Tip is om alleen te investeren als je achter het ondernemersplan staat én geld investeert dat je kunt missen.

Veel ondernemers die zich bezig houden met crowdfunding vinden het ook leuk om te doen en kijken graag naar de potentie van nieuwe ondernemingen. Het is natuurlijk niet noodzakelijk, maar het is zeker een pre als je interesse ligt in innovatieve projecten.

Via welk crowdfunding platform investeren?

Je hebt nu beter zicht op de voordelen als investeerder in crowdfunding projecten. Wanneer je interesse hebt om een (converteerbare) lening te bieden aan een crowdfunding project dan zijn er verschillende crowdfunding platformen online te vinden waar je een ruime keuze in projecten hebt. Onder de grootste van Nederland vallen Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar, NPEX, Funding Circle en Oneplanetcrowd. Hier vind je een overzicht van de grootste crowdfunding platforms van Nederland.

TIP: Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en investeer je het liefst in duurzame en innovatie projecten? Dan is Oneplanetcrowd het ideale online crowdfunding platform voor jou. Deelnemen kan vanaf €250 per project.

Vorig artikele-Boekhouden: ongekend eenvoudig boekhouden!
Volgend artikelHoe maak je wettelijk correcte facturen?