De rente die je bij de bank krijgt ligt momenteel extreem laag. In het slechtste geval moet je nog bijbetalen ook. Steeds meer vermogende mensen zoeken daarom naar alternatieven om rendement op hun spaargeld te behalen, zoals investeren in vastgoed of bitcoin. Maar heb je er ooit al eens aan gedacht om goud in te kopen, laat staan zilver?
In dit artikel nemen we de adviezen van finance kennisbank Beste Bank onder de loep: waarom en op welke manier in deze edelmetalen investeren?
Goud- en zilverprijzen bereiken recordhoogten
Het is een feit dat de goud- en zilverprijzen onlangs flink gestegen zijn. De waarde voor goud behaalde in juli zelfs een recordhoogte en brak met een waarde van $1944,71 (circa €1600 per troy ounce (31,1 gram) het daarvoor hoogste record uit 2011 ($1921,17). De stijging hield aan en begin augustus bereikte goud een magische waarde van boven de $2000. Eind december 2019 stond de goudprijs nog op $1517 dollar per troy ounce, een flinke verhoging dus!
Ook de zilverprijs haalde onlangs het hoogste niveau sinds oktober 2013 en steeg in korte tijd flink in waarde. De zilverprijzen zijn aan grotere fluctuaties onderhevig van de goudprijzen. Waar in maart 2020 een troy ounce zilver nog minder dan $12 was, staat deze vijf maanden later op $28.
Hoe zijn de waardestijgingen van goud en zilver te verklaren?
Vaker in de geschiedenis zagen we dat prijzen van goud en zilver stijgen op het moment dat er onrust is op de beurs. De ‘huidige onrust’ is voor een groot deel veroorzaakt door de coronacrisis, waarbij onzekerheid heerst. De beurskoersen schieten op en neer en men zoekt naar veilige havens om in te investeren. Daarnaast speelt de inflatie een rol. Door te kiezen voor edelmetalen dek je je over het algemeen meer in tegen de risico’s van beleggen.
Voordelen beleggen in zilver en/of goud
Er is nog een reden waarom veel ondernemers beleggen in edelmetalen. Alternatieven zijn simpelweg minder interessant wegens lage of negatieve rente, bijvoorbeeld op de bank en de obligatiemarkt. Investeren in edelmetalen kost je geen ‘parkeergeld’. Het levert je geen rente op, maar mogelijk wel rendement op lange termijn.
Goud versus zilver: waarin investeren?
Wil je investeren in goud en of zilver? Welke van de twee kies je het beste? Dat weet natuurlijk niemand zeker, dus het is altijd een gok welke van de twee het hoogste percentage rendement oplevert. Neem in overweging:
- De goudprijs is stabieler dan de zilverprijs, waardoor je met goud (naar verwachting) minder risico loopt.
- Zilver heeft industrieel nut en wordt onder meer gebruikt bij de fabricage van zonnepanelen en elektronica, hetgeen in de toekomst mogelijk een steeds belangrijkere invloed gaat spelen op de (stijgende?) prijs van zilver.
Volgens Beste Bank is goedkoop zilver in combinatie met goud een veilige belegging, zeker in economisch onzekere crisistijden. Mocht het financiële systeem ooit falen, dan zullen goud en zilver nog steeds betaalmiddelen zijn.
Zilver en goud kopen
Wil je zelf goud of zilver kopen? Daar zijn verschillende manieren voor. We geven je hier een aantal mogelijkheden:
- Koop goud en zilver in de vorm van beleggingsmunten of andere fysieke vormen. Dit kan bijvoorbeeld bij Holland Gold of de ZilverGoudWinkel.
- Koop goud en btw-vrij zilver online, oftewel goud en zilver op rekening. Dit kan via GoldRepublic Amsterdam. Je investering ligt opgeslagen in een kluis in Zwitserland. Deze manier is aan te raden omdat je zo de btw ontloopt.
- Anoniem kopen via Bitcoins kan bij Bullionstar Singapore. Ook hier kun je belastingvrij inkopen. Verder kun je inkopen via crypto exchange Bitpanda.
Houd in het achterhoofd dat goud en zilver inkopen over het algemeen geen manier is om snel rijk (of arm) te worden, maar dat het een investering is om jezelf te beschermen tegen een mogelijke internationale currency crisis. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Cryptocurrency, virtuele munten die aan grote fluctuaties onderhevig zijn en dus in korte periode voor grote winsten of verliezen kunnen zorgen.