Starten of uitbreiden met je bedrijf, verbouwen, personeel in dienst nemen of het aankopen van nieuwe hardware, allemaal zaken waar je bedrijfsfinanciering voor nodig hebt. Het kan zomaar zijn dat je die financiële middelen op dit moment niet beschikbaar hebt, maar dat je dit wel graag zou willen om je bedrijf te laten groeien. Waar let je op bij het afsluiten van een zakelijke lening voor bedrijfsfinanciering?
Bedrijfslening of zakelijk krediet?
Er zijn twee verschillende vormen van zakelijk lenen, namelijk de eenmalige bedrijfslening en het zakelijk krediet. Je kiest voor een vaste bedrijfslening als je al weet waarin je het bedrag wilt investeren, oftewel wanneer je de bestemming van de financiering al voor ogen hebt.
Het zakelijk krediet is de beste keuze als je nog niet precies weet hoeveel geld je voor wat nodig hebt. Je spreekt een vast limiet af bij de bank dat je kan opnemen op het moment dat je het nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Vaak ligt dit percentage tussen de 5 en 9 procent.
Met een zakelijk doorlopend krediet is er geen einddatum vastgesteld voor de lening. Dat komt vooral van pas voor ondernemers met een lange termijnvisie, bijvoorbeeld een langdurige verbouwing en onderhoud aan een wagenpark.
Hoeveel kan ik zakelijk lenen?
Het bedrag dat je kunt lenen voor bedrijfsfinanciering is logischerwijs compleet afhankelijk van je situatie en het doel waarvoor je het geld wil gebruiken. Lening verstrekkers kijken naar onder meer naar de volgende zaken:
- Welke branche ben je actief en hoe zien prognoses in die branche eruit?
- Hoeveel ervaring (en dus indirect zekerheid) heb je als ondernemer?
- Hoe staat het gesteld met de financiële gezondheid van de onderneming?
- Hoeveel geld wil je lenen en waarvoor wil je het gebruiken?
- In hoeverre kan het verstrekte geld zichzelf terugverdienen?
Voor kleine ondernemers zijn er speciale zzp leningen. Handig, want (als net beginnende) zzp’er is het over het algemeen wat lastiger om geld los te krijgen dan als groot bedrijf. Dat komt omdat zzp’er relatief gezien meer risico loopt en geen vast salaris hebben.
Waarvoor kan ik een zakelijke lening afsluiten?
Goede reden om een zakelijke lening aan te schaffen zijn eigenlijk alle zaken die in relatie staan tot het bedrijf. Iedere lening verstrekker zal zelf beoordelen of je inderdaad met jouw doel in aanmerking komt voor bedrijfsfinanciering. De volgende redenen zijn veel voorkomende zaken waarvoor een zakelijke lening afgesloten kan worden:
- Financiering voor aankoop, verbouwing of (her)inrichting van bedrijfspand
- De aanschaf van bedrijfsmiddelen, waaronder machines, bedrijfswagens, hardware en software
- Het aannemen van extra personeel
- Het financieren van de voorraad
- Herfinanciering van bestaande lening
Leningen vergelijken kan veel geld besparen
Naar de eerste de beste bank stappen is vaak niet de slimste tactiek voor het afsluiten van de meest voordelige lening. Waar de ene bank ‘goedkoper’ kan zijn in de ene situatie, kan dat voor een andere ondernemer daar juist weer duurder uitkomen. Je betaalt immers rente en soms overige vaste kosten, afhankelijk van jouw situatie, het bedrag en de looptijd.
Leningen vergelijken is daarom zeker aan te raden voor iedereen die de voordeligste lening in zijn of haar situatie wil vinden. Daarvoor kun je terecht op een website als Zakelijkelening.nl. Hier zie je de voorwaarden van verschillende aanbieders, waaronder de maximaal te lenen bedragen, indicatieve rentepercentages en overige eisen. Daarnaast vraag je hier direct bij verschillende aanbieders een gratis offerte aan.