Kan een eerdere lening een zakelijk krediet of hypotheek in de weg staan?

Hoe kun je hiermee omgaan als je al een lopende lening hebt?

1546
huis en muntgeld

Wil jij graag een grote investering doen in jouw bedrijf, of mogelijk zelfs bedrijfsruimte aankopen? In veel gevallen kan dit niet zonder een zakelijke lening of hypotheek af te sluiten. Daarbij kan het relevant zijn of jij in het verleden al eens een lening of krediet verstrekt hebt gekregen. Kan een eerdere lening een zakelijk krediet of hypotheek in de weg staan?

Bureau Krediet Registratie

Het korte antwoord is: ja, een eerdere lening kan het afsluiten van een zakelijke lening of hypotheek in de weg staan. Alle leningen en kredieten van meer dan 250 euro met een looptijd van langer dan een maand worden namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Tenminste, als je als natuurlijk persoon aansprakelijk bent voor de financiering. Dat is het geval bij een eenmanszaak en bij een vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap of een maatschap waarbij in ieder geval één van de beherende vennoten een natuurlijk persoon is. Zo’n registratie is op zichzelf geen probleem, want als jij netjes als je leningen en kredieten afbetaald hebt, kun je gewoon een zakelijke rekening of hypotheek met BKR-registratie krijgen.

Lopende leningen of kredieten

Lopende leningen of kredieten vormen wel een obstakel. Deze verminderen namelijk je capaciteit om een nieuwe lening of hypotheek af te betalen. Een kredietverstrekker kan het register van het BKR inzien en zien dat jij nog lopende betalingsverplichtingen hebt. Logischerwijs zegt een bank of andere kredietverstrekker dan dat je minder kunt lenen dan je wellicht wilde. De kredietverstrekker zal zeggen dat hij niet wil dat je in geldproblemen komt, maar wat hij bedoelt is dat hij vooral niet wil dat hij geld uitleent aan jou en jij niet aan je terugbetalingsplichten kunt voldoen. Uiteraard maakt de hoogte van het nog verschuldigde bedrag en de resterende looptijd wel uit voor wat je uiteindelijk zult kunnen lenen.

iphone, rekenmachine en creditcard

Negatieve BKR-registratie

Waar lopende leningen of kredieten het bedrag dat je kunt lenen kunnen beperken, zorgt slecht betalingsgedrag ervoor dat kredietverstrekkers helemaal niet met je in zee willen. Het BKR registreert namelijk niet alleen dat je een lening of krediet verstrekt hebt gekregen, maar ook of jij netjes aan je betalingsverplichtingen voldoet. Een keer maand achterstand oplopen is nog niet het einde van de wereld, maar als je vaker niet aan je verplichtingen voldoet krijg je een zogenaamde ‘negatieve’ BKR-registratie. Ook dit kan een kredietverstrekker zien wanneer deze jouw gegeven opvraagt. Dit is doorgaans een aanleiding om aan jou geen lening of krediet te verstrekken. Let op: ook een borg die aansprakelijk is voor een bv of nv en zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, wordt negatief geregistreerd!

Van negatieve registratie afkomen

Betekent dit dan dat je met een negatieve BKR-registratie het helemaal kunt schudden? Niet per se. Het BKR houdt gegevens van afbetaalde lening tot vijf jaar na dato in haar register. Dat kan erin resulteren dat aan jou een negatieve registratie blijft hangen, terwijl dit niet representatief is voor je huidige financiële mogelijkheden. Ook kan het zijn dat je ten onrechte als wanbetaler te boek staat. In dit geval kun is zo’n negatieve BKR registratie verwijderen niet onmogelijk. Je kunt zelf bezwaar aantekenen, maar dit kan een ingewikkeld juridisch proces zijn. Er zijn bureaus die zich specialiseren in het verwijderen van onterechte negatieve BKR-registraties. Vaak zijn zij daar succesvol in. Natuurlijk kost je dat iets, maar daarmee maak je wel de weg vrij voor jezelf naar het in aanmerking komen voor een zakelijke lening of hypotheek.

Dit laatste neemt natuurlijk niet weg dat je te allen tijde moet vermijden dat je als wanbetaler te boek komt staan. Ga geen leningen aan als je niet zeker weet dat je aan de betalingsverplichting kunt blijven voldoen en onthoud: geld lenen kost geld!

Vorig artikelBedrijfsafval: hoe kom je er zo voordelig en efficiënt mogelijk vanaf?
Volgend artikelGratis fotobewerking door professionals: dat kan met Dropyourimage!