Als ondernemer geld lenen voor privédoeleinden? Zo werkt het!

532

Als ondernemer loop je in financieel opzicht een groter risico dan wanneer je ergens in loondienst bent. Immers, je bedrijf kan failliet gaan en in dat geval zit je met een flinke financiële strop. Geldverstrekkers weten dat natuurlijk ook. Daarom is het voor ondernemers vaak een stuk lastiger om een lening voor privédoeleinden te krijgen, dan wanneer je ergens in loondienst bent. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de risicoanalyse die aan een lening ten grondslag ligt. Onmogelijk is het overigens niet, want ook voor ondernemers bestaan prima mogelijkheden voor het afsluiten van leningen.

Specifieke eisen

Iedereen met een vast inkomen boven een bepaalde grens kan geld lenen door een persoonlijke lening afsluiten. Juist bij ondernemers wringt hier echter meestal de schoen. Je hebt immers als ondernemer meestal geen stabiel inkomen. De omzet van je bedrijf kan fluctueren en dit wordt beschouwd als de basis van jouw inkomen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of jij jezelf elke maand een vast bedrag toebedeelt of niet. Het gaat er uiteindelijk om dat jouw bedrijf financieel gezond moet zijn. Daarom gelden voor ondernemers specifieke eisen als het om leningen gaat. Je moet bijvoorbeeld tenminste drie jaar zelfstandig ondernemer zijn en je moet met behulp van de jaarrekeningen kunnen aantonen welke omzet je gerealiseerd hebt. Je eigen vermogen mag niet negatief zijn of een dalende lijn vertonen. Dit geldt eveneens voor het werkkapitaal van je bedrijf.

Leendoel

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, heb je hier over het algemeen een specifieke bedoeling mee. Je hebt bijvoorbeeld geld nodig voor een nieuwe auto of om een verbouwing  mee te financieren. Bij het afsluiten van de lening moet je altijd specificeren waarvoor je het geld wilt gaan gebruiken. Eén van de redenen voor het hanteren van deze procedure is dat op deze manier kan worden vastgesteld of je het geld ook daadwerkelijk voor privédoeleinden gebruikt. Het is namelijk niet toegestaan om een persoonlijke lening aan te wenden voor financieringen binnen je onderneming. Hier wordt ook op gecontroleerd.

Gunstige rente

De rentestanden zijn momenteel gunstig, maar kunnen uiteraard wel behoorlijk fluctueren. Bovendien geldt dat de rente doorgaans lager wordt wanneer je het geld voor langere tijd leent. Hoe langer de looptijd van de persoonlijke lening, hoe lager de rente. Maar dit houdt uiteraard wel in dat je gedurende een langere periode aan het afbetalen bent.

Vorig artikelNeem verantwoordelijkheid en kies voor duurzame kunststof verpakkingen
Volgend artikelPersoneelstekort in restaurants: tips voor effectiever werken