Zakelijke bankrekening openen: (bespaar)tips voor ondernemers!

Een zakelijke rekening bij een online bank is vaak voordelig ten opzichte van bij een gevestigde bank.

1186
Zakelijke bankrekening openen tips ondernemers

Als je als ondernemer op zoek bent naar een zakelijke bankrekening dan kom je misschien al snel uit bij traditionele banken als Rabobank, ING en ABN Amro. Naast deze gevestigde banken zijn er echter nog een aantal andere online spelers op de markt, waar je je geld ook veilig op een rekening kunt plaatsen.

In dit artikel zoomen we in op een aantal van deze vernieuwende online banken en vertellen we je over de voordelen. Ook geven we tips over het openen van een zakelijke rekening.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Als eenmanszaak of VOF is een zakelijke rekening niet verplicht. Je kunt hierbij een extra privé rekening openen en op deze manier je zakelijke transacties scheiden. Als BV of NV is een zakelijke rekening wel verplicht.

Werk je iDeal, bijvoorbeeld voor een webshop, of wil je automatische incasso’s kunnen sturen? Dan is een zakelijke rekening wel een vereiste.

De voordelen van een zakelijke rekening

Hoewel je dus in sommige gevallen ook een extra privé rekening mag gebruiken, zitten er aan het gebruik van een zakelijke rekening absoluut voordelen.

 • Je komt professioneel over ten opzichte van je klanten.
 • Een zakelijke account is gemakkelijk te koppelen aan een boekhoudprogramma. Dit geeft veel tijdswinst voor jezelf en/of boekhouder.
 • Je kunt tevens gemakkelijker aan de Belastingdienst bewijzen dat je transacties doet voor de onderneming.
 • Met een zakelijke rekening kun je klanten via iDeal laten betalen en maak je ook gebruik van automatische incasso.
 • Je krijgt vaak korting op aanvullende financiële zakelijke producten. Tevens kan het je veel transactiekosten schelen wanneer je transacties doet in vreemde valuta.

Het enige nadeel dat hiertegenover staat is dat een zakelijke rekening meer kosten met zich meebrengt dan een privé rekening. Als je echter de tijdswinst meetelt door de voordelen van een zakelijke rekening, dan betaalt dit type rekening zich in de meeste gevallen terug ten opzichte van een extra privé rekening.

Zakelijke bankrekening openen tips

Traditionele banken versus kleinere online banken

Voor een zakelijke rekening kun je terecht bij de gevestigde banken, zoals Rabobank en ING. De kosten voor een zakelijke rekening vallen hier over het algemeen hoger uit dan bij de kleinere online banken.

Wil je een zakelijke rekening openen en vind je het dus niet erg dat je bank geen vestiging heeft? Overweeg dan eens een online bank zoals Knab of bunq. Doe je ook regelmatig transacties in non-Euro? Dan biedt een zakelijke rekening bij N26 of TransferWise uitkomst. We vertellen je meer over deze banken.

Knab Zakelijk – Ideaal voor starters

De zakelijke rekening van Knab biedt eigenlijk alles wat je van een online rekening mag verwachten. De prijs is bovendien uitstekend. Zo betaal je slechts €6 per maand voor de rekening en krijg je de eerste 1000 transacties per jaar gratis.

 • 1e jaar 50% korting voor starters
 • €50 cadeau bij overstappen
 • Korting op aanvullende financiële producten, zoals pinautomaat en boekhoudpakket

Bunq EasyMoney Business – Ideaal voor innovatieve ondernemers

Onlangs vertelden we je in onze Bunq EasyMoney Business review al over de voordelen van deze innovatieve bank. Je profiteert hier van diverse technologische snufjes voor €9,99 per maand. Zo krijg je onder andere DUAL PIN, waarbij je met één pas zelf kiest van welke rekening je geld afschrijft (door middel van de betreffende pincode). Overige voordelen:

 • 25 rekeningen scheiden binnen één account, met eigen IBAN
 • Realtime notificaties en rekeningen betalen door middel van foto scan
 • 3 passen naar keuze inbegrepen
 • Boekhoudkoppeling

N26 Business – Ideaal voor buitenlandse transacties

Het gebruik van een rekening bij N26 Bank is 100% gratis. Ook ontvang je 0,1% cashback op Mastercard betalingen en krijg je deze creditcard gratis. N26 Business wordt vaak gekozen als tweede rekening door ondernemers die veel non-euro transacties doen, dit door de volgende voor- en nadelen:

 • Je kunt niet betalen met iDeal
 • Je betaalt geen transactiekosten bij buitenlandse pinbetalingen

TransferWise Business – Ideaal voor vreemde valuta transacties

Ook TransferWise biedt een interessante bankrekening die erg geschikt is voor ondernemers die veel transacties doen in vreemde valuta. Hier krijg je geen hoge opslag op de wisselkoers. De kosten van transacties zijn afhankelijk van het moment, maar al met al kun je stellen dat ze tot zes keer goedkoper zijn dan vreemde valuta transacties via traditionele banken.

 • Geen vaste kosten
 • Gratis geld ontvangen in bepaalde valuta: Euro, Engelse ponden en Amerikaanse en Australische Dollars
Zakelijke bankrekening vreemde valuta

Besparen op de kosten van je zakelijke rekening

Bij het kiezen van een bank kijk je niet alleen naar de maandelijkse kosten. Ook de transactiekosten en bijkomende kosten spelen namelijk een rol. Denk hierbij aan:

 • Aantal gratis bij- en afschrijvingen
 • Losse transactiekosten
 • Kosten voor transacties met het buitenland
 • Extra passen en creditcards
 • Et cetera

Het is dus lastig te zeggen welke bank het voordeligst is, omdat dat afhangt van je situatie. Maak daarom een overzicht van je verwachtingen qua transacties en de aanschaf van extra financiële producten zoals creditcards om te bepalen welke bank je het meest bespaart op de eindrekening.

Als starter kijk je ook naar de startersvoordelen en onder welke omstandigheden deze geldig zijn. Zo tel je bij de ene bank twee jaar als starter, terwijl je bij een ander misschien wel vijf jaar van de voordelen profiteert. Lees dus altijd goed de voorwaarden voordat je je definitieve keuze maakt.

Is mijn geld veilig bij een online bank?

Bij het kiezen van een bank wil je natuurlijk zeker weten dat je geld veilig staat. Dat is dan ook meteen de reden dat men sneller voor een traditionele en gevestigde bank kiest. Het wil echter zeker niet zeggen dat je bij online banken meer risico loopt.

Om een bank te beginnen moet je namelijk voldoen aan strenge regelgeving. Zo staan bunq bank en N26 bijvoorbeeld onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en voldoen ze aan alle Europese regelgeving. Je geld is daarom verzekerd tot €100.000 dankzij het deposito garantiestelsel.

De internationale bank TransferWise is een geautoriseerde instelling die wordt gereguleerd door de Financial Conduct Autority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij wordt TransferWise verplicht om het geld van hun klanten veilig te stellen door ze op rekening van een financiële instelling te zetten, waardoor je geld veiliggesteld is.

Zakelijke rekening openen tips

Meerdere zakelijke rekeningen openen

Wil je een zakelijke rekening openen bij een bank waarvan je niet zeker bent over de betrouwbaarheid? Doe dan online research en kies bij voorkeur voor een bank die onder het deposito garantiestelsel valt (tot €100.000 verzekerd).

Heb je een zakelijk vermogen boven de €100.000? Dan kan het ook wijsheid zijn om je vermogen te spreiden over meerdere aanbieders van zakelijke rekeningen.

Doe je bijvoorbeeld deels transacties in non-Euro, dan kun je besparen met een TransferWise account en daarnaast nog een andere zakelijke rekening openen voor Euro-transacties.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Nadat je een of meerdere banken hebt gekozen voor het openen van je zakelijke rekening, kun je heel gemakkelijk een account aanvragen. Over het algemeen hoef je alleen je bedrijfsgegevens en persoonsgegevens door te geven. Houd er rekening mee dat het openen van een zakelijke rekening bij sommige banken een aantal werkdagen in beslag neemt.

Wil je overstappen vanaf een andere bank? Veel banken bieden een gratis overstapservice. Informeer bij je bank naar keuze voor de mogelijkheden.

Vorig artikelbunq Zakelijk review: easyMoney Business dé online bankrekening voor innovatie ondernemers
Volgend artikelSmartRope review: Ideale manier van thuis cardiotraining te doen?