Vordering op consument of bedrijf? Dit is het verschil

Zo ga je om met een klant die niet betaalt.

1286
boze ondernemer

Vaak last van niet-betalende klanten? Dan komt er een moment dat de maat vol is en je een incassobureau in de arm neemt. Of de desbetreffende persoon ook daadwerkelijk incassokosten verschuldigd is, hangt af of hij/zij als bedrijf of als privépersoon een product of dienst heeft afgenomen. De regelingen rondom incassokosten zijn immers anders voor bedrijven als voor consumenten. Heb jij een vordering op een consument of bedrijf en wil je weten waar je aan toe bent? Lees dan snel verder! 

Vordering op bedrijf

Heeft een bedrijf een product of dienst bij je afgenomen? En heeft dit bedrijf de factuur niet op tijd voldaan? Dan kun je dit bedrijf vaak direct op de bon slingeren. Voor bedrijven geldt immers dat als ze een rekening niet hebben betaald binnen de afgesproken betalingstermijn, ze automatisch incassokosten verschuldigd zijn. De standaard (wettelijke) betalingstermijn is 30 dagen. Bedrijven mogen hier alleen van afwijken als er een andere betalingstermijn is overeengekomen, met een maximumtermijn van 60 dagen. 

Als je een vordering hebt op een bedrijf, hoef je dit bedrijf dus geen betalingsherinnering (laatste aanmaning) te sturen om aanspraak te maken op de incassokosten. Je hoeft de vordering zelfs niet te hebben overgedragen aan een incassobureau om al incassokosten in rekening te kunnen brengen bij de wanbetaler. De regels rondom incassokosten voor bedrijven zijn dus erg streng! 

Vordering op consument

Heb je een vordering op een consument (privé persoon), dan gelden er andere afspraken. Zo kun je niet direct een incassobureau inschakelen, maar zul je eerst een laatste aanmaning moeten sturen. In een laatste aanmaning – ook wel 14 dagen brief genoemd – verzoek je de desbetreffende persoon om de betaling alsnog te voldoen binnen de wettelijk gestelde betalingstermijn van 14 dagen. Daarbij vermeldt je dat de betalingstermijn ingaat nadat de persoon de brief heeft ontvangen, evenals de incassokosten die de persoon moet betalen als de rekening niet binnen 14 dagen na ontvangst van de brief wordt betaald. 

Conclusie

Uit bovenstaande informatie blijkt dat de regels rondom incassokosten voor bedrijven een stuk strenger zijn dan voor consumenten. Waar consumenten nog een kans krijgen om de rekening te betalen, zijn bedrijven vaak direct de pineut. Volgens de wetgever verdienen privépersonen extra bescherming!

Heb jij een vordering op een privé persoon of bedrijf? Dan gelden er dus andere regels. Weet waar je aan toe bent als het gaat om geldzaken!

Vorig artikelVOF of twee eenmanszaken: wat is verstandig als je samen een bedrijf start?
Volgend artikel3 tips voor de inrichting van je bedrijfskantine