Review Informer boekhoudprogramma: focus op innovatief boekhouden

Is Informer een goede keuze in je zoektocht naar een boekhoudprogramma?

1730
betalen met pas in winkel

Bij B2B2C.nl nemen we regelmatig verschillende boekhoudprogramma’s onder de loep. Zo schreven we eerder al een review over e-Boekhouden (15 maanden gratis voor starters) en Moneybird, de handige tool die we zelf gebruiken voor onze boekhouding. 

Dit keer zoomen we in op het boekhoudprogramma van Informer: wat zijn de functies, hoe handig is het in gebruik en hoe zit het met de prijzen? Na het lezen van dit artikel weet je of Informer iets voor jou is en vergelijk je het met andere boekhoudtools in de markt.

Hoe werkt Informer?

Informer profileert zichzelf als ‘smart online boekhouden’ en focust zich op het midden- en kleinbedrijf. Ze bieden standaard functies die ieder boekhoudprogramma heeft:

 • Online factureren
 • Herinneringen en aanmaningen sturen
 • Uitgaven verwerken
 • Complete bankadministratie
 • Btw-aangifte
 • Relatiebeheer
 • Diverse koppelingen mogelijk, bijvoorbeeld met webshop of betaalprovider

Door te boekhouden via Informer kun je ervan uitgaan dat de facturen voldoen aan alle eisen, dat het programma gemakkelijk in gebruik is en dat je alle functies hebt die een goed boekhoudprogramma nodig heeft. Met een gratis inlog voor je boekhouder of accountant kun je je boekhouding gemakkelijk overdragen indien gewenst.

Hoe onderscheidt Informer zich?

Informer is wat dat betreft een standaard boekhoudprogramma met alle benodigde tools. Waarom dan kiezen voor Informer in plaats van voor een andere aanbieder, oftewel hoe onderscheidt Informer zich in de markt van vele boekhoudtools? 

1. Innovatie

informer is vooruitstrevend op het gebied van innovatie. Zo waren ze de eerste die een online real-time bankkoppeling realiseerden én de eerste die QR-codes op facturen konden weergeven. Ze zijn ontwikkelingspartner van de Belastingdienst, waardoor het mogelijk werd om de btw-aangifte via iDEAL te betalen. Als je het belangrijk vindt dat een aanbieder altijd op zoek is naar vernieuwing en inzet op automatisering, dan is Informer een goede keuze voor.

2. Duurzaam ondernemen

Daarnaast zet Informer flink in op zelf duurzaam ondernemen. Dit uit zich in een milieuvriendelijk kantoor dat verwarmd wordt door een aardwarmtepomp-installatie, door led-verlichting en groene stroom en hosting die via een milieubewust datacentrum gaat. Met hun tool zorgen ze er daarnaast voor dat alles overzichtelijk geregistreerd staat, zodat je zo min mogelijk hoeft te printen. Heb je duurzaamheid hoog in het vaandel staan, dan kan ook dat een goede reden voor je zijn om voor Informer te kiezen.

Gratis cursus boekhouding via Informer

Je hoeft geen ster te zijn in het bijhouden van je boekhouding, want Informer heeft alles gemakkelijk ingericht, zodat ook jij er mee uit de voeten kunt. Ze bieden een gratis cursus boekhouding voor beginners. Bovendien zijn ze ervan op de hoogte dat het doen van de boekhouding van velen niet het favoriete klusje is, dus hebben ze de cursus op een zo leuk en interessant mogelijk manier proberen in te richten, onder andere met quizvragen en filmpjes.

Wat kost Informer?

Niet onbelangrijk zijn de prijzen van een boekhoudtool. Zeker voor beginnende ondernemers kan de prijs een grote factor zijn voor het wel of niet kiezen van een boekhoudprogramma. De prijzen van informer zijn opgedeeld in verschillende pakketten (prijzen augustus 2020, exclusief btw).

Informer ZZP Basis – €10 per maand

Onbeperkt factureren, uitgaven doen, inkoopfacturen sturen. Ook kun je via het programma je btw-aangifte via iDEAL doen. ZZP Basis geeft de mogelijkheid tot maximaal 30 banktransacties. De account geeft toegang tot één administratie en één gebruiker.

Informer ZZP Plus – €19 per maand

Met ZZP Plus heb je dezelfde voordelen als met ZZP Basis. Het verschil is dat je onbeperkt banktransacties kan doen en dat je ook een Scan&Herken-functie hebt.

Informer MKB Basis of Plus – vanaf €29 per maand

Als je meerdere administraties en/of gebruikers hebt, dan kies je voor het MKB boekhoudpakket. Je kunt onbeperkt transacties doen en maakt gebruik van alle functies die Informer je te bieden heeft, zoals Scan&Herken en het doen van de btw-aangifte via iDEAL. Voor twee gebruikers kost dit je €29 per maand en voor drie gebruikers €39 per maand.

Extra kosten? Informer is transparant!

Wat we zelf goed vinden aan Informer, is dat ze heel transparant zijn over de prijzen. Zo geven ze bijvoorbeeld aan dat als je extra functies wil gebruiken via derden, dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Een aantal voorbeelden:

 • Een extra gebruiker of administratie kost €10 per maand
 • Verkoopfacturen of offertes versturen via PostNL is optioneel en kost €2,50 per document
 • Herkennen van facturen en automatisch downloaden/omzetten in UBL kost €0,35 per factuur

Verder zijn er ook heel wat functies gratis te gebruiken, die bij sommige andere boekhoudtools geld kosten, zoals:

 • Kilometerregistratie door TrackJack, automatisch online laten registreren
 • Automatisch verwerken van banktransacties met de BankRobot
 • Koppeling orders direct vanuit MijnWebWinkel importeren naar Facturen

Informer gratis proberen: trial van 30 dagen

Zoals bij veel andere boekhoudprogramma’s, kun je ook bij Informer gebruikmaken van een gratis proefperiode. In deze periode heb je toegang tot alle opties en ga je direct met je administratie aan de slag. 

Met een proefperiode van 30 dagen is Informer zeker niet de beste keuze in tegenstelling tot andere boekhoudprogramma’s. Zo kun je bijvoorbeeld van alternatief Moneybird 120 dagen gratis gebruikmaken en van e-Boekhouden maar liefst 15 maanden als je een startende ondernemer bent.

Is Informer duur in vergelijking tot andere boekhoudtools?

Vraag je je af of Informer duur is in vergelijking tot andere boekhoudprogramma’s? Dat ligt heel erg aan het pakket dat je aanschaft en hoe je situatie ervoor staat. 

Zo is Informer voor ZZP’ers bijvoorbeeld een paar euro goedkoper per maand dan e-Boekhouden en Moneybird, maar daar staat tegenover dat je een hele korte gratis proefperiode hebt, waardoor de tools die net iets duurder zijn zichzelf al snel terugbetalen door de gratis proefperiode.

Als het gaat om MKB dan zijn de genoemde alternatieven toch net enkele euro’s goedkoper per maand, zeker omdat je daar gratis extra gebruikers toevoegt. 

Als je alles in totaal samen bekijkt dan is Informer niet de goedkoopste, omdat ze een relatief korte proefperiode bieden. 

Wat zeggen anderen over Informer?

Informer wordt via de Feedbackcompany beoordeeld op een 8,2 uit 10, een hoge score dus. Gebruikers zijn vooral te spreken over het gebruiksgemak van het verwerken van facturen en geven aan dat het ook zonder boekhoudkennis een fluitje van een cent wordt om de administratie te doen. Men is tevreden over de complete functies van het programma. Daarnaast is Informer een van de weinige tools waarmee je ook je ICP-aangifte automatisch kunt doen, waardoor het ideaal is als je ook buiten de Nederlandse grenzen zaken doet.

De klantenservice van Informer krijgt wisselende feedback. De chat wordt positief ervaren en directe hulp bij vragen aan de klantenservice ook. Er wordt echter weleens geklaagd over bugs (waarmee vanuit Informer niet snel genoeg iets mee gedaan wordt). Ook wordt er af en toe melding gemaakt van serververtragingen en storingen, onder andere in de app.


Conclusie: waarom kiezen voor Informer of alternatief?

Als je ‘robotic accounting’ en innovatie belangrijk vindt, dan is Informer een goede keuze voor je, zeker omdat je een heel groot deel van de boekhouding kunt automatiseren. Helaas wordt er ondanks deze innovatieve insteek van Informer toch door klanten weleens melding gemaakt van bugs.

Qua prijs zit Informer in de gemiddelde klasse, ze zijn niet heel duur maar bieden een korte gratis periode waardoor het vooral voor beginnende ondernemers niet de meest interessante keuze kan zijn. Wel bieden ze een gratis cursus boekhouden, zodat je binnen no-time met het programma uit de voeten kunt. Kortom:

 • Gebruiksvriendelijke tool
 • Extra opties, zoals urenregistratie en tal van koppelingen
 • Online btw-aangifte en gratis toegang boekhouder
 • UBL-facturen
 • Gratis cursus boekhouden
 • Meldingen van storingen en bugs
 • Korte gratis proefperiode, gemiddelde prijzen

Twijfel je na het lezen van deze Informer review of deze boekhoudtool geschikt voor je is en wil je verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken? Lees dan onze reviews over Moneybird en e-Boekhouden of ga naar de vergelijkingstool. Hier zie je direct de functies van verschillende boekhoudprogramma’s, bijbehorende prijzen, doelgroep en gratis proefperiode.

RECENSIES OVERZICHT
Onze beoordeling
Vorig artikelEfficiënter ondernemen in de bouw door verbeteren van werkomstandigheden
Volgend artikelPersoneelsplanning en urenregistratie is veel eenvoudiger met de juiste software
review-informer-boekhoudprogramma-focus-op-innovatief-boekhoudenInformer is een gebruiksvriendelijk programma dat je alles biedt wat een goede boekhoudtool nodig heeft. Ze focussen op innovatie dus als je graag gebruikmaakt van de ‘nieuwste snufjes’ dan is de kans groot dat Informer ze snel aan hun pakket toevoegt. Wel moet je rekening houden met mogelijke bugs. Met een gratis proefperiode van slechts 30 dagen en een gemiddelde prijsklasse is Informer prijstechnisch gezien niet de beste keuze, maar met hun chatfunctie en gratis cursus boekhouden is het een goede oplossing voor iedereen met weinig boekhoudkennis.