Aandelen kopen: zo start je als beginnende belegger

Als startende belegger kun je via een beleggers demo-account oefenen met fictief geld.

1475
Starten met beleggen tips

Op zoek naar extra bijverdienste? Als je een risico durft te nemen dan is starten met beleggen een goede optie voor je! Zo heb je in ieder geval meer kans op winst op vermogen dan wanneer je het geld op de bank zet. Benieuwd naar tips om eenvoudig te starten met beleggen? We geven je tips over het kiezen van een broker en het kopen en verkopen van aandelen.

Starten met beleggen: broker kiezen

Wanneer je start met beleggen dan is het belangrijk om een goede broker te kiezen. Bekende voorbeelden zijn BUX, DEGIRO en BinckBank. Dit zijn grote handelsplatformen waar je kunt handelen op ’s werelds belangrijkste beurzen. Dat betekent niet dat dit alleen voor grote investeerders is. Je kunt hier namelijk al vanaf 1 euro beleggen.

Om te kijken welke broker het beste bij je past, kun je een website als Aandelenkopen.com raadplegen. Zij zetten de voordelen en nadelen van de verschillende brokers overzichtelijk voor je op een rijtje. Zo biedt de ene broker een welkomstbonus, terwijl de ander weer zeer lage transactietarieven biedt. De beste broker voor beginnende beleggers is dus afhankelijk van wat persoonlijk het beste past bij je wensen, hoeveel geld je inlegt en hoeveel transacties je doet.

Op deze website vind je bovendien veel beleggers beginnerstips en kun je direct een account aanmaken bij de broker naar keuze.

Koersen bijhouden starten met beleggen

Beleggingsportefeuille samenstellen

Heb je een broker gekozen, dan kun je starten met beleggen. Om financieel risico te beperken is het slim om een divers beleggingsportefeuille aan te leggen. Naast aandelen kun je bovendien ook geld leggen in obligaties en opties. Wat de slimste keuze is, dat weet je natuurlijk nooit! Maar er zijn wel tips die het kiezen tussen de diverse beleggingsmogelijkheden een stuk gemakkelijker maken:

  • Bedenk in wat voor type bedrijven je wilt investeren. Heb je bijvoorbeeld duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan, beleg dan in milieubewuste bedrijven. Verwacht je dat een bepaald product of dienst populair wordt en zie je een bepaalde trend opkomen? Neem dit dan ook mee in je beleggingskeuze.
  • Controleer de historische data van het bedrijf en analyseer of het bedrijf prognoses heeft gemaakt. Liggen deze in lijn met jouw verwachtingen?
  • Impulsieve grote beleggingen en het luisteren naar emotie en onderbuikgevoel zijn in het verleden voor velen al slechte raadgevers geweest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat bij jou ook het geval is, maar tip is om te relativeren voordat je een handeling doet.
  • Wil je niet te veel risico nemen? Beleg dan alleen in bedrijven die je begrijpt. Op eenvoudige en transparante producten heb je over het algemeen de meeste zekerheid.
  • Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: beleg nooit meer geld dan dat je kunt missen. In het slechtste geval raak je alles kwijt. Het is belangrijk dat je dit beseft.

Oefenen met fictief geld beleggen

Als beginnend belegger kan het zeker interessant zijn om te beleggen met fictief geld. Zo krijg je de ‘feeling’ van beleggen beter onder knie. Diverse brokers spelen hier slim op in en bieden je de optie tot een demo-account waarop je kunt oefenen met beleggen. Hierbij werkt alles zoals dat normaal gesproken ook het geval zou zijn als je met echt geld zou beleggen. Kortom, de beleggingsproducten en de koersen zijn echt, het geld is nep. Voorbeelden van waar je zo’n fictieve beleggingsaccount aan kan maken zijn broker Plus 500 en BUX (FunBUX).

Oefenen met fictief geld demo-account

Stop-loss en take-profit instellen

Ben je bekend met de stop-loss en de take-profit methoden? Deze worden ook wel gezien als een van de belangrijkste hulpmiddelen voor risicomanagement voor beleggers. Zowel bij de stop-loss methode als de take-profit geef je een minimaal (verlies) en maximaal (winst) bedrag aan waarvoor je je aandelen wilt verkopen. Je kunt deze bedragen overigens op een later moment nog bijstellen.

Het voordeel van stop-loss en take-profit is dat je je minder snel laat verleiden door emoties, omdat je vooraf goed nadenkt over de prijzen waarvoor je bereid bent te verkopen, oftewel welk verlies je neemt en welke winst je pakt. Ook is dit interessant wanneer je geen tijd hebt om voortdurend de koersen te volgen.

De risico’s van beleggen

Iedereen weet dat geld beleggen risico’s met zich meebrengt en kom je een partij tegen die claimt gegarandeerd winst ‘voor jou’ te maken, dan zouden we je toch aanraden om in de kleine lettertjes te duiken. Ons advies is daarnaast om nooit meer geld te beleggen dan dat je kunt missen. Houd verder je beleggingen in het oog, volg de koersen en vergroot op die manier je kennis van beleggen. We wensen je veel succes en financieel voordeel toe!

Vorig artikelBoekhoudpakket Informer lanceert als eerste WhatsApp koppeling met boekhouding
Volgend artikelWat is Ziggo SmartWifi? Ontdek Wifiboosters voor sneller internet!