Creditcard aanvragen

Geld lenen kost geld

Als ZZP’er of als ondernemer in het MKB kan het hebben van een creditcard een handig financieel instrument zijn om uitgaven te beheren, maar ook om je meer flexibiliteit te geven bij je aankopen, bijvoorbeeld in het buitenland. Dit geldt voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden. Wanneer je als ZZP’er een privé creditcard aan wil vragen, dan zijn er enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden.

Bij B2B2C.nl stellen we daarom onderstaande vergelijker beschikbaar om de creditcard kosten, voorwaarden en extra’s te kunnen vergelijken. Zo kun je de juiste creditcard kiezen en hem aanvragen bij de gekozen aanbieder.

American Express, Visa of Mastercard creditcard?

American Express, Visa en Mastercard zijn doorgaans de drie grote maatschappijen die creditcards uitgaven, maar het is belangrijk om te weten dat er verschillen zijn:

  • American Express: Staat bekends om zijn premium creditcards en heeft regelmatig uitgebreide beloningsprogramma’s en voordelen. American Express wordt in Europa echter mogelijk niet overal geaccepteerd, mede door hogere transactiekosten voor handelaren. In Nederland is het echter een van de meest gebruikte online betaalmethodes.
  • Visa: Staat bekend om zijn wereldwijde acceptatie en vele verschillende aanbieders, zowel in het standaard- als het premiumsegment. Met een Visa-creditcard kun je overal ter wereld veilig en gemakkelijk aankopen doen. Het bedrijf beschikt bovendien over een goede klantenservice en degelijke fraudebescherming. Visa-creditcards hebben regelmatig aanvullende voordelen, zoals aankoopbescherming, reisverzekeringen, afhankelijke van de specifieke kaart en uitgevende bank.
  • Mastercard: Ook met Mastercard kun je overal ter wereld probleemloos aankopen doen. Mastercard staat daarnaast bekend om technologische innovaties. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van contactloze betalingen, digitale portefeuilles en biometrische authenticatie. Als klant van Mastercard geniet je van uitgebreide klantenservice, maar ook van voordelen zoals prijsbescherming en toegang tot exclusieve evenementen en aanbiedingen.

Een van de meest gekozen creditcards in Nederland, buiten die van een eigen bank, is de creditcard van de ANWB.

Standaard of prepaid creditcard?

In bovenstaande vergelijker wordt onderscheid gemaakt tussen ‘standaard creditcards’ en ‘prepaid credirtcards’, maar wat is het verschil eigenlijk?:

  • Standaard creditcard: Een standaard creditcard wordt ook wel een ‘revolving creditcard’ genoemd. Met een standaard creditcard kun je aankopen doen tot een vooraf ingestelde kredietlimiet. Als kaarthouder hoef je niet het bedrag van de aankoop direct te betalen, maar ontvang je maandelijks facturen waarop het openstaande saldo en de eventueel verschuldigde rente wordt vermeld. Als kaarthouder heb je de flexibiliteit om het saldo volledig te betalen of een deel ervan te betalen en de rest te financieren tegen een rentepercentage. Het krediet wordt verstrekt door de kaartuitgever, vaak een bank of financiële instelling.
  • Prepaid creditcard: Een prepaid creditcard vereist het vooraf opladen van een saldo voordat de kaart gebruikt kan worden voor aankopen. Als kaarthouder laad je het geld op de kaart door een bedrag te storten op een specifieke rekening, vergelijkbaar met een prepaid telefoonkaartje. Je kunt alleen het beschikbaar saldo op de kaart uitgeven en geen aankopen doen die dat bedrag overschrijden. Een prepaid creditcard vereist geen kredietcontrole en is daarom toegankelijker voor mensen waarvan de kredietgeschiedenis wellicht niet perfect is of voor wie wil voorkomen dat je meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven. Het biedt namelijk ook een financiële controle omdat het je dwingt om binnen je budget te blijven.

Zorg voor een goed beeld van je financiën

Voordat je begint aan een creditcard aanvragen, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van zowel je persoonlijke als zakelijk financiën. Analyseer je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Omdat als ZZP’er of vennoot in een VOF je persoonlijke financiën nauw verweven kunnen zijn met je bedrijfsfinanciën, is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van je financiële situatie voordat je een creditcard aanvraagt.

Kies een creditcard die past bij jouw behoeften

Er zijn verschillende soorten creditcards beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en kenmerken. Het is interessant een creditcard aan te vragen die beloningen biedt die passen bij jouw uitgavenpatroon, zoals cashback op zakelijke uitgaven of reisbeloningen voor zakenreizen. Overweeg ook factoren zoals jaarlijkse kosten, rentetarieven en eventuele extra voordelen, zoals reisverzekeringen of aankoopbescherming.

Controleer je kredietgeschiedenis en kredietwaardigheid

Je kredietgeschiedenis en kredietwaardigheid kunnen een rol spelen bij een creditcard aanvragen. Controleer je kredietrapport tijdens het aanvragen om er zeker van te zijn dat er geen fouten of negatieve vermeldingen zijn die je kredietwaardigheid kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan openstaande leningen en schulden. Als je nog geen kredietgeschiedenis hebt, kun je soms verplicht worden om te kiezen voor een creditcard met een lager limiet of een beveiligde creditcard om je krediet op te bouwen.

Lees de voorwaarden en regels goed

Voordat je een creditcard aanvraagt is het belangrijk om de voorwaarden en regels van de kaart zorgvuldig te lezen en ook vooral te begrijpen. Let op eventuele verborgen kosten, zoals buitenlandse transactiekosten of kosten voor te late betalingen. Als je vragen hebt over de voorwaarden van de creditcard, aarzel dan vooral niet om contact op te nemen met de uitgever van de kaart voor extra verduidelijking.

Beheer je creditcard verstandig

Zodra je een creditcard uitgekozen hebt, kun je je aanvraag indienen bij de kaartuitgever via bovenstaande vergelijker. Zorg ervoor dat je alle vereiste documentatie verstrekt en nauwkeurig invult om het aanvraagproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Nadat je de kaart hebt ontvangen is het belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met je creditcardgebruik. Houd je uitgaven bij, betaal je rekening op tijd en vermijd het gebruik van je creditcard wanneer dat niet nodig is.